Go Back   Maxima Forums > Maxima Discussions > 3rd Generation Maxima (1989-1994)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

3rd Generation Maxima (1989-1994) Learn more about the 3rd Generation Maxima here.

Welcome to Maxima.org!
Welcome to Maxima.org,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to start new topics, reply to conversations, privately message other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join Maxima.org today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04-02-2009, 02:54 PM   #1
Member
 
Join Date: Feb 2007
iTrader: (0)
Posts: 71
Runs Rough Only During Rain Or Snow

During any other day the car runs great. Just during rain or snow that it runs rough, almost like running on 4 cyl. It does not happen when driving on water or through deep water, just rain or snow. It sometimes smooths out again after driving for a while. I imagine it is a sensor but does anyone know which one?
ninjasword71 is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2009, 03:05 PM   #2
Senior Member

 
Join Date: Jun 2008
Location: VBC
iTrader: (1)
Posts: 341
Points: 2,983, Level: 33
Points: 2,983, Level: 33 Points: 2,983, Level: 33 Points: 2,983, Level: 33
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
need more info..start testing electrical sensors.. if it only happens in cold/rain conditions it is prolly electrical... check ignition system, see after a rain if water is getting under the hood etc etc etc...
__________________
CAI, EGR removed, FSTB, DZ springs, SS brake lines, Cross Drilled Rotors, ES Poly bushings, 9007 upgrade, Front lip and repaint, fogs, 2x alpine type s 10's, pioneer HU Alpine Amp,
Garf is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2009, 03:24 PM   #3
mod or sell?

 
internetautomar's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Skokie (look it up)
iTrader: (30)
Posts: 19,767
Points: 30,776, Level: 100
Points: 30,776, Level: 100 Points: 30,776, Level: 100 Points: 30,776, Level: 100
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

internetauto
Send a message via AIM to internetautomar
if it's a VG then I would blame wires/cap
__________________
96 Gold I30 here
2000 Gold GXE gone | 95 White GLE modded gone |95 GLE white A/T gone
96 Green A/T gone | 94 Pathfinder POS GONE! | 79 Camaro sold
98 I30t Silver on black A/T gone | 96 Granite Pearl (AKA Purple) A/T gone | 92 grey VE A/T gone
96 I30 Black gone | 92 maroon VE A/T gone | 92 white VE M/T gone
92 grey VE A/T gone | 6/84 L24E last of the RWD Maxima gone
internetautomar is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2009, 03:52 PM   #4
Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Grass Valley, NorCal
iTrader: (0)
Posts: 60
With the info provided, I would say, cracked distributor cap...
91_4DSC is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2009, 05:09 PM   #5
Member
 
Join Date: Feb 2007
iTrader: (0)
Posts: 71
Rain

If it is raining or snowing, I start the car after having it sit for awhile, it will instantly run rough. Like I said on a non rainy day even if there is massive water puddles I drive through, the car runs perfectly fine. There is no way a distributor or wires can get wet if there is no water near it. It seems to somehow detect the moisture in the air. That is why I thought it was it was a sensor. It is a GXE model and a 91.
ninjasword71 is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2009, 05:21 PM   #6
Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Grass Valley, NorCal
iTrader: (0)
Posts: 60
Quote:
Originally Posted by ninjasword71 View Post
There is no way a distributor or wires can get wet if there is no water near it. It seems to somehow detect the moisture in the air. That is why I thought it was it was a sensor. It is a GXE model and a 91.
No, there is no way anything can get wet with no water near it but, when it rains, it normally raises the humidity in the air. Your engine compartment is not immune to this humidity. The reason you're probably not noticing anything while driving through puddles is, (splash guards) it didn't splash on the distributor. But, a distibutor-cap with a crack in it will let in humidity. Then if the temperature changes, that humidity turns into condensation inside the cap. I speak from experience; my father had an old 1991 Camry that did the EXACT same thing...
91_4DSC is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2009, 05:22 PM   #7
Senior Member

 
Join Date: Jun 2008
Location: VBC
iTrader: (1)
Posts: 341
Points: 2,983, Level: 33
Points: 2,983, Level: 33 Points: 2,983, Level: 33 Points: 2,983, Level: 33
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Quote:
Originally Posted by ninjasword71 View Post
If it is raining or snowing, I start the car after having it sit for awhile, it will instantly run rough. Like I said on a non rainy day even if there is massive water puddles I drive through, the car runs perfectly fine. There is no way a distributor or wires can get wet if there is no water near it. It seems to somehow detect the moisture in the air. That is why I thought it was it was a sensor. It is a GXE model and a 91.
The only sensor that deals w/ humid air would be the MAF, but still it sounds like it is ignition.
__________________
CAI, EGR removed, FSTB, DZ springs, SS brake lines, Cross Drilled Rotors, ES Poly bushings, 9007 upgrade, Front lip and repaint, fogs, 2x alpine type s 10's, pioneer HU Alpine Amp,
Garf is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2009, 05:43 PM   #8
Member

 
Join Date: Sep 2007
iTrader: (2)
Posts: 146
Points: 5,689, Level: 48
Points: 5,689, Level: 48 Points: 5,689, Level: 48 Points: 5,689, Level: 48
Activity: 1.4%
Activity: 1.4% Activity: 1.4% Activity: 1.4%
Do you have a custom intake?
I have a cold air intake and my filter is only 1 inch or so above the splash guard. It turns out cheap ebay filters tend to rust away, so I had water reaching the MAF and causing a rough idle or stall.
__________________
YearOfTheGus is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2009, 08:28 PM   #9
\(_o)/


 
Greeny's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Tunasea
iTrader: (43)
Posts: 63,150
Points: 48,760, Level: 100
Points: 48,760, Level: 100 Points: 48,760, Level: 100 Points: 48,760, Level: 100
Activity: 50.0%
Activity: 50.0% Activity: 50.0% Activity: 50.0%
Quote:
Originally Posted by internetautomar View Post
if it's a VG then I would blame wires/cap
this this this..+1
__________________
Greeny is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2009, 09:41 PM   #10
Member
 
Join Date: Feb 2007
iTrader: (0)
Posts: 71
Thankyou

I will remove the distributor cap in the morning and inspect it for cracks or wear. I did not mean to sound harsh before but my tire blew driving over a massive water covered pothole and then my donut blew a few minutes later and I was a little irate to say the least but i'm better now and just want to thank all who responded with great possible solutions.
ninjasword71 is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2009, 11:49 PM   #11
Senior Member

 
Join Date: Apr 2008
Location: Surrey, B.C, Canada
iTrader: (0)
Posts: 1,355
Points: 7,746, Level: 58
Points: 7,746, Level: 58 Points: 7,746, Level: 58 Points: 7,746, Level: 58
Activity: 0.7%
Activity: 0.7% Activity: 0.7% Activity: 0.7%
Send a message via MSN to burhan92SE
when its cloudy or raining theres low air pressure thus sensors should be able to sense this and equals out air/fuel ratio but could be one of ur sensors....check the dist and wires then clean the maf with maf cleaner and see if it fixes ur prob...or try using higher octane gas wen its raining or snowing and see wat happens...
__________________



WANT MAXIMA ON FACEBOOK? click here http://www.facebook.com/home.php#/gr...id=40968904022
burhan92SE is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2009, 12:36 AM   #12
Jesus was a Zombie.


 
BenStoked's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: OKC, OK
iTrader: (7)
Posts: 3,916
Points: 7,376, Level: 57
Points: 7,376, Level: 57 Points: 7,376, Level: 57 Points: 7,376, Level: 57
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

first: seriously, check the stuff above.

my quick story: I had similar issues,when I first got my car from my sister; would bog down really bad, when wet outside (got it in early fall, so it wasnt cold). changed the cap/rotor, wires, plugs (needed doing, anyway) even threw some Heet in the tank, to no avail. changed the oil (yes, that is all I did that day)... and I haven't had that problem since... I don't know why, but it helped. and it was done on schedule (dad had previously done the oil change, since my sister is a blondie)
__________________
Quote:
Originally Posted by my coworker
It's a button, man. It BEGS to be pushed.
BenStoked is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2009, 12:41 AM   #13
Jesus was a Zombie.


 
BenStoked's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: OKC, OK
iTrader: (7)
Posts: 3,916
Points: 7,376, Level: 57
Points: 7,376, Level: 57 Points: 7,376, Level: 57 Points: 7,376, Level: 57
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

Quote:
Originally Posted by ninjasword71 View Post
...but my tire blew driving over a massive water covered pothole and then my donut blew a few minutes later...
I got another one better: blew my tire by hitting a pothole.
changed to the spare (after about 20 minutes cussing, swearing and threatening God, and the lady walking her chihuahua over the way my wheels won't accept my lug wrench, and calling work, saying I would be late). got in my car, drove ten feet and my spare blew. fawking valve stem blew clean off the wheel.
I then proceeded to call in dead to work....
fortunately, for me, I was only about a mile from my parents house, so I walked there, got the truck, and proceeded to get new tires.
__________________
Quote:
Originally Posted by my coworker
It's a button, man. It BEGS to be pushed.
BenStoked is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2009, 07:28 PM   #14
Newbie - Just Registered
 
Join Date: Apr 2009
iTrader: (0)
Posts: 1
i have a problem with my 1991 nissan maxima it runs like crap in the rain i replaced the wires cap rotors and air filter and still runs like crap please help
NissanKid17 is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2009, 07:33 PM   #15
Senior Member

 
Join Date: Feb 2008
iTrader: (0)
Posts: 489
Points: 3,929, Level: 39
Points: 3,929, Level: 39 Points: 3,929, Level: 39 Points: 3,929, Level: 39
Activity: 0.3%
Activity: 0.3% Activity: 0.3% Activity: 0.3%
Quote:
Originally Posted by NissanKid17 View Post
i have a problem with my 1991 nissan maxima it runs like crap in the rain i replaced the wires cap rotors and air filter and still runs like crap please help

check over your wiring. does it run like crap as soon as you start it when its raining out, or only once you get rolling and water being flung up into the engine bay perhaps and getting into electrical connectors?
maximaman1313 is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2009, 07:33 PM   #16
\(_o)/


 
Greeny's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Tunasea
iTrader: (43)
Posts: 63,150
Points: 48,760, Level: 100
Points: 48,760, Level: 100 Points: 48,760, Level: 100 Points: 48,760, Level: 100
Activity: 50.0%
Activity: 50.0% Activity: 50.0% Activity: 50.0%
Quote:
Originally Posted by NissanKid17 View Post
i have a problem with my 1991 nissan maxima it runs like crap in the rain i replaced the wires cap rotors and air filter and still runs like crap please help
More specific please..We need details...just how is it running? we need words that describe the running condition you are experiencing, otherwise we can't help you..
__________________
Greeny is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2009, 06:39 PM   #17
Senior Member


 
Join Date: Mar 2008
Location: Salisbury Maryland
iTrader: (3)
Posts: 610
Points: 5,783, Level: 49
Points: 5,783, Level: 49 Points: 5,783, Level: 49 Points: 5,783, Level: 49
Activity: 1.2%
Activity: 1.2% Activity: 1.2% Activity: 1.2%
i had this problem also.. it started speratically then almost ona daily basis then i baught a new distributer/cap plug wires and mass air flow sensor in the intake. The kind of missing sound will on a rare occasion come back but it seems after i have washed the car or it rained but it will go away fast.....who knows what the deal is ive never officially determined the cause
__________________

1991~~( VG30E 5-speed, InTraX Springs, Koni Red Adjustable Shocks, Stillen LipKit, WarpSpeed Y-Pipe + Cat Back, MagnaFlow Dual Tip Muffler, UnOrthodox Underdrive Pulley, Blemco Groundwires, 18" Akuma Black 5-spoke w/ Polished lip, Custom Short Intake, 35% Tint)

2003~~ Berk intake/AEM Filter, NWP bop, Racingline STB, Teh Bra, "Gutted Cats"
1991Maxima1991 is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2009, 06:46 PM   #18
\(_o)/


 
Greeny's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Tunasea
iTrader: (43)
Posts: 63,150
Points: 48,760, Level: 100
Points: 48,760, Level: 100 Points: 48,760, Level: 100 Points: 48,760, Level: 100
Activity: 50.0%
Activity: 50.0% Activity: 50.0% Activity: 50.0%
Quote:
Originally Posted by 1991Maxima1991 View Post
i had this problem also.. it started speratically then almost ona daily basis then i baught a new distributer/cap plug wires and mass air flow sensor in the intake. The kind of missing sound will on a rare occasion come back but it seems after i have washed the car or it rained but it will go away fast.....who knows what the deal is ive never officially determined the cause
One or both of 2 things...either your injector harnesses have some corrosion or a loose connection, or you have a intermittently failing injector..
__________________
Greeny is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2009, 06:50 PM   #19
Senior Member


 
Join Date: Mar 2008
Location: Salisbury Maryland
iTrader: (3)
Posts: 610
Points: 5,783, Level: 49
Points: 5,783, Level: 49 Points: 5,783, Level: 49 Points: 5,783, Level: 49
Activity: 1.2%
Activity: 1.2% Activity: 1.2% Activity: 1.2%
yea that was the finel step was to swap my injectors but ive been running lucas injector cleaner through it and z-max just trying to clean them up and it has worked pretty well it runs very well and strong through the powerband its jsut that rare occasion it will want to miss
__________________

1991~~( VG30E 5-speed, InTraX Springs, Koni Red Adjustable Shocks, Stillen LipKit, WarpSpeed Y-Pipe + Cat Back, MagnaFlow Dual Tip Muffler, UnOrthodox Underdrive Pulley, Blemco Groundwires, 18" Akuma Black 5-spoke w/ Polished lip, Custom Short Intake, 35% Tint)

2003~~ Berk intake/AEM Filter, NWP bop, Racingline STB, Teh Bra, "Gutted Cats"
1991Maxima1991 is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2009, 08:11 PM   #20
mod or sell?

 
internetautomar's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Skokie (look it up)
iTrader: (30)
Posts: 19,767
Points: 30,776, Level: 100
Points: 30,776, Level: 100 Points: 30,776, Level: 100 Points: 30,776, Level: 100
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

internetauto
Send a message via AIM to internetautomar
are you sure the dist cap is sealing to the distributor?
__________________
96 Gold I30 here
2000 Gold GXE gone | 95 White GLE modded gone |95 GLE white A/T gone
96 Green A/T gone | 94 Pathfinder POS GONE! | 79 Camaro sold
98 I30t Silver on black A/T gone | 96 Granite Pearl (AKA Purple) A/T gone | 92 grey VE A/T gone
96 I30 Black gone | 92 maroon VE A/T gone | 92 white VE M/T gone
92 grey VE A/T gone | 6/84 L24E last of the RWD Maxima gone
internetautomar is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2009, 08:11 PM
MaximaOrg
Nissan Maxima




Paid Advertisement
 
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


 




All times are GMT -7. The time now is 05:19 AM.


Maxima.org Forums Home Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Frequently Asked Questions on the Forums Search Find other members Registration is free! Support Maxima.org! Receive perks and benefits by donating to Maxima.org Questions? Comments?  Suggestions? Contact Us! Visit our Sponsors View and submit Maxima events Log Out of Maxima.org
Emails Backup