Go Back   Maxima Forums > Maxima Discussions > 4th Generation Maxima (1995-1999)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Register Photos FAQ Timeslips Members Parts Guide Search Today's Posts Mark Forums Read ExperienceUsed CarsGarageVendor Directory
Search

4th Generation Maxima (1995-1999) Visit the 4th Generation forum to ask specific questions or find out more about the 4th Generation Maxima.

Welcome to Maxima.org!
Welcome to Maxima.org,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to start new topics, reply to conversations, privately message other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join Maxima.org today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 08-05-2008, 02:46 PM   #1
Supporting Maxima.org Member

 
Mr.Duck's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Northfield, IL
iTrader: (8)
Posts: 2,805
Points: 12,599, Level: 73
Points: 12,599, Level: 73 Points: 12,599, Level: 73 Points: 12,599, Level: 73
Activity: 0.7%
Activity: 0.7% Activity: 0.7% Activity: 0.7%

Send a message via AIM to Mr.Duck Send a message via MSN to Mr.Duck
engine stuttering... HELP!

so my engine is stuttering.. in every gear if i get on the gas more than like 15% throttle the engine stutters, and my car feels like its lurching a bit. and also when my car is idling, my exhaust sounds like its almost backfiring. i am getting no CEL's either. anyone have any ideas?
__________________

Modifications:Cattman Y-pipe, Motostorm UDP, Blehmco Ground Kit, SS clutchline, Autovation Aluminum Pedals, Otto Racing FSTB, Ksport Coilovers, SRE Short Throw Shifter, 00vi
14.521 on street tires
14.42xon drag radials(will update when i get my slips outa my car)


Chicago members!!!!
http://www.chicagonissanclub.net/
Mr.Duck is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2008, 03:08 PM   #2
Supporting Maxima.org Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: Oklahoma City, OK
iTrader: (4)
Posts: 1,161

Send a message via AIM to Slickismax Send a message via Yahoo to Slickismax
Clean your MAF, clean your throttle body, replace spark plugs, and replace your fuel filter if you haven't done so already.
__________________
MCOA #69


Buy from someone who knows what a VQ feels like!!!
www.leatherseats.com
1-866-NEWSEAT
BillC@leatherseats.com
Slickismax is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2008, 03:36 PM   #3
Senior Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: NY
iTrader: (7)
Posts: 1,241
Send a message via AIM to QNO_A32
it could be your KS especially cuz you said you have no codes. try and pull them anyway but the backfiring at idle sounds like a miss. i would check the values on the coils.
__________________
QNO_A32 is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2008, 04:04 PM   #4
Senior Member

 
Join Date: Jan 2007
Location: Wrentham,MA/Smithfield,RI
iTrader: (85)
Posts: 4,518
Points: 13,326, Level: 75
Points: 13,326, Level: 75 Points: 13,326, Level: 75 Points: 13,326, Level: 75
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

Id check your MAF.
__________________

1999 Super Black SE 5MT SC'ed @ 10psi - Sold
1999 Volvo S70 AWD - Sold
2006 Arctic White Audi A4 Quattro S-Line 6MT - Current
99BlackMaxMS is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2008, 04:35 PM   #5
Senior Member

 
Join Date: Aug 2007
Location: FL
iTrader: (0)
Posts: 706
Points: 6,250, Level: 51
Points: 6,250, Level: 51 Points: 6,250, Level: 51 Points: 6,250, Level: 51
Activity: 0.9%
Activity: 0.9% Activity: 0.9% Activity: 0.9%
Could be coil packs. Your car does NOT have to throw any codes for it to be a coil pack. I know this from experience when my car started showing the same symptoms as you described.
__________________


My 1999 Maxima Bought 8/18/2007. Sold on 9/11/2008@160,XXX miles.

2004 Hyundai Elantra: Bought on 9/11/2008.

1991 Miata BRG SE #3306/4000: Bought 9/8/2012

R.I.P. 2001 Chevy Prizm-totaled August 13th, 2007 by a 1999 Dodge Ram.(At 76,237 miles.)
Divewjason is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2008, 06:53 PM   #6
Newbie - Just Registered
 
Join Date: Jul 2008
iTrader: (0)
Posts: 2
if it is the coil packs you'll get a misfire code and the knock sensor will show a code as well.....move coil packs around to see if the misfire follows the change in cylinder....
rnmaxima is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2008, 08:10 PM   #7
Senior Member


 
Join Date: Mar 2005
Location: middle TN
iTrader: (20)
Posts: 7,004
Points: 17,608, Level: 84
Points: 17,608, Level: 84 Points: 17,608, Level: 84 Points: 17,608, Level: 84
Activity: 5.6%
Activity: 5.6% Activity: 5.6% Activity: 5.6%
tigersharkdude tigersharkdude tigersharkdude
go to advanced or autozone and check codes. probably KS or a coil pack.
i had the same problem. like THE SAME PROBLEM. changed the KS and cylinder 5 CP and the problem went away
__________________
Quote:
Originally Posted by mike_747 View Post
I screwed up applying something so simple as Rain-X, so it sucks!
tigersharkdude is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2008, 02:15 AM   #8
Carbon Fiber addict


 
The Wizard's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Southern California
iTrader: (41)
Posts: 12,311
Points: 71,068, Level: 100
Points: 71,068, Level: 100 Points: 71,068, Level: 100 Points: 71,068, Level: 100
Activity: 99.7%
Activity: 99.7% Activity: 99.7% Activity: 99.7%

Quote:
Originally Posted by rnmaxima View Post
if it is the coil packs you'll get a misfire code and the knock sensor will show a code as well.....move coil packs around to see if the misfire follows the change in cylinder....
If the coilpack is 100% bad, then yes chances are you'll get a CEL. If the coilpack is still working, but dying (failing at WOT for example), a CEL may not come up. I know this from experience, take it FWIW.

And just to clarify, the KS may throw a code, but it does NOT trigger a CEL, ever. The user has to check for the KS code manually.




Mr. Duck, although you don't have a CEL, did you check for codes anyway? (for the KS code)

When is the last time you checked/replaced the spark plugs?

Is your Max a '99 by chance?

My hunch says spark plugs, coilpacks, injectors, or MAF.
__________________

1999 Max SE 5-spd Supercharged/APU..Featured In Nissan Sport Magazine... 383HP
Download the Factory Service Manual (FSM) here....
The Wizard is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2008, 07:06 AM   #9
Senior Member

 
Join Date: May 2007
Location: I-75 4th_Laud
iTrader: (35)
Posts: 7,402
Points: 15,174, Level: 79
Points: 15,174, Level: 79 Points: 15,174, Level: 79 Points: 15,174, Level: 79
Activity: 8.4%
Activity: 8.4% Activity: 8.4% Activity: 8.4%
Quote:
Originally Posted by 99BlackMaxMS View Post
Id check your MAF.
My guess is MAF as well, but how does someone go about checking it. Like taking it off and inspecting for dirt etc.?
__________________
Snypa is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2008, 08:06 PM   #10
mod or sell?

 
internetautomar's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Skokie (look it up)
iTrader: (30)
Posts: 19,767
Points: 29,227, Level: 99
Points: 29,227, Level: 99 Points: 29,227, Level: 99 Points: 29,227, Level: 99
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

internetauto
Send a message via AIM to internetautomar
Quote:
Originally Posted by Mr.Duck View Post
so my engine is stuttering.. in every gear if i get on the gas more than like 15% throttle the engine stutters, and my car feels like its lurching a bit. and also when my car is idling, my exhaust sounds like its almost backfiring. i am getting no CEL's either. anyone have any ideas?
Dave- does your RPM still go up?
mine does, but no power, until WHAM! it kicks in and shifts (A/T).
Ive got a CEL now from my o2, as well as the KS. one of these days Ill replace both pieces, but for now they are sitting waiting to be installed.
__________________
96 Gold I30 here
2000 Gold GXE gone | 95 White GLE modded gone |95 GLE white A/T gone
96 Green A/T gone | 94 Pathfinder POS GONE! | 79 Camaro sold
98 I30t Silver on black A/T gone | 96 Granite Pearl (AKA Purple) A/T gone | 92 grey VE A/T gone
96 I30 Black gone | 92 maroon VE A/T gone | 92 white VE M/T gone
92 grey VE A/T gone | 6/84 L24E last of the RWD Maxima gone
internetautomar is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2008, 07:56 AM   #11
Senior Member

 
Join Date: Nov 2004
Location: BFE, Minnesota
iTrader: (8)
Posts: 2,211
Points: 10,248, Level: 67
Points: 10,248, Level: 67 Points: 10,248, Level: 67 Points: 10,248, Level: 67
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
http://www.facebook.com/product.of.korea CFW Son....
easiest way to see if its the ks is to rig up a 470k resistor in the ks harness. you can get 5 of them at radio shack for 99 cents. slap one of those in and that way you can use the process of elimination
__________________
97 Maxima CG2 GXE 5SPD 00VI EU mostly Stock exterior (totalled)
96 Maxima KH3 SE 5SPD 00VI>3.5 swap EU Stock exterior (Engine)
98 Maxima CG2 SE 5SPD Y-pipe 00VI EU AE Lights
02 Maxima KH3 SE 6SPD BOP SRI Stock exterior



Product_Of_Korea is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2008, 07:56 AM
MaximaOrg
Nissan Maxima




Paid Advertisement
 
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


 




All times are GMT -7. The time now is 08:54 AM.


Maxima.org Forums Home Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Frequently Asked Questions on the Forums Search Find other members Registration is free! Support Maxima.org! Receive perks and benefits by donating to Maxima.org Questions? Comments?  Suggestions? Contact Us! Visit our Sponsors View and submit Maxima events Log Out of Maxima.org
Emails Backup

SEO by vBSEO 3.6.1