Go Back   Maxima Forums > Maxima Discussions > 4th Generation Maxima (1995-1999)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

4th Generation Maxima (1995-1999) Visit the 4th Generation forum to ask specific questions or find out more about the 4th Generation Maxima.

Welcome to Maxima.org!
Welcome to Maxima.org,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to start new topics, reply to conversations, privately message other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join Maxima.org today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-09-2009, 02:20 PM   #1
Senior Member

 
Join Date: May 2006
iTrader: (0)
Posts: 102
Points: 6,563, Level: 53
Points: 6,563, Level: 53 Points: 6,563, Level: 53 Points: 6,563, Level: 53
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
97 maxima wont start in cold weather?

help my 97 maxima wont start when the weather is cold, starts fine in warm weather?anybody had this problem?
omoran2958 is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2009, 02:56 PM   #2
Senior Member

 
Join Date: Sep 2003
Location: Acworth, GA
iTrader: (56)
Posts: 762
Points: 12,046, Level: 71
Points: 12,046, Level: 71 Points: 12,046, Level: 71 Points: 12,046, Level: 71
Activity: 8.0%
Activity: 8.0% Activity: 8.0% Activity: 8.0%
Could possibly be a old dieing battery. Cold weather is a real test for an old battery. How old is your battery? You are lucky to get 4-5 years out of a battery.
__________________
-Shamus

Have a need for a custom part? PM Me.
Custom Maxima battery tiedowns: http://forums.maxima.org/general-max...-tie-down.html

02 Maxima SE 6-spd HLSD
95 Maxima SE 5MT BM1 - RIP
99 I30 limited - for sale
sicivic89 is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2009, 03:18 PM   #3
Senior Member

 
Join Date: Jan 2009
Location: Edmonton, Alberta
iTrader: (1)
Posts: 6,763
Points: 11,894, Level: 71
Points: 11,894, Level: 71 Points: 11,894, Level: 71 Points: 11,894, Level: 71
Activity: 50.0%
Activity: 50.0% Activity: 50.0% Activity: 50.0%
could be new battery time, or when i had a really really worn out fuel filter i had a hard time starting her up in the cold, got a new fuel filter and she starts like a charm
__________________
current
79 Toyota Supra
81 Toyota Hilux 4x4
91 JDM Toyota Crown
00 Chev Silverado 4x4

past
88 Nissan Hardbody KingCab
92 Nissan Maxima GXE
chrome91 is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2009, 03:25 PM   #4
Senior Member

 
Join Date: May 2006
iTrader: (0)
Posts: 102
Points: 6,563, Level: 53
Points: 6,563, Level: 53 Points: 6,563, Level: 53 Points: 6,563, Level: 53
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
got a optima battery 6 months old, i had this car for 5 years first time its given me problems>>>>>>Click the image to open in full size.

Last edited by omoran2958; 12-09-2009 at 03:33 PM..
omoran2958 is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2009, 03:26 PM   #5
Senior Member

 
Join Date: May 2006
iTrader: (0)
Posts: 102
Points: 6,563, Level: 53
Points: 6,563, Level: 53 Points: 6,563, Level: 53 Points: 6,563, Level: 53
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Quote:
Originally Posted by chrome91 View Post
could be new battery time, or when i had a really really worn out fuel filter i had a hard time starting her up in the cold, got a new fuel filter and she starts like a charm
i changed fuel filter 2 days ago.....
omoran2958 is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2009, 04:17 PM   #6
Senior Member

 
Join Date: Aug 2005
iTrader: (1)
Posts: 425
Points: 6,998, Level: 55
Points: 6,998, Level: 55 Points: 6,998, Level: 55 Points: 6,998, Level: 55
Activity: 1.5%
Activity: 1.5% Activity: 1.5% Activity: 1.5%
Engine coolant temp sensor. Or if the car starts up and then dies, it could be a dirty throttle body.
__________________
TLMNICK is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2009, 05:28 PM   #7
Senior Member

 
Join Date: May 2006
iTrader: (0)
Posts: 102
Points: 6,563, Level: 53
Points: 6,563, Level: 53 Points: 6,563, Level: 53 Points: 6,563, Level: 53
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Click the image to open in full size. i have changed ......crank angle sensor both
coolant temperature sensor
intake air temperature
cam shaft position sensor

Last edited by omoran2958; 12-10-2009 at 09:17 AM..
omoran2958 is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2009, 05:33 PM   #8
Senior Member

 
Join Date: May 2006
iTrader: (0)
Posts: 102
Points: 6,563, Level: 53
Points: 6,563, Level: 53 Points: 6,563, Level: 53 Points: 6,563, Level: 53
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Click the image to open in full size. i will clean the throttle body next.............thnx
omoran2958 is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2009, 08:49 PM   #9
Senior Member

 
Join Date: Sep 2008
iTrader: (2)
Posts: 399
Points: 7,750, Level: 58
Points: 7,750, Level: 58 Points: 7,750, Level: 58 Points: 7,750, Level: 58
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Throttle Body cleaning worked me... I spy grease spots on your nice driveway.
atriuum is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2009, 08:54 PM   #10
Senior Member

 
Join Date: Sep 2008
iTrader: (2)
Posts: 399
Points: 7,750, Level: 58
Points: 7,750, Level: 58 Points: 7,750, Level: 58 Points: 7,750, Level: 58
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
By the way, problem threads are so much nicer with illustrations, even if the illustrations have little to do with the problem. There should be an illustration requirement when starting a thread....
atriuum is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2009, 08:19 AM   #11
Senior Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: nyc,nyc
iTrader: (2)
Posts: 355
Battery, Starter, Cam Sensor, Ignition Switch. Thought it was due to Battery so once I had that replaced still had a Cold Start up issue, then i replaced the Starter that lasted for awhile but then problem came back, then once i replaced both the Cam Sensor and Ignition Switch, starts up even in 20degree weather
x X CLoud X x is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2009, 11:02 AM   #12
Senior Member

 
Join Date: May 2006
iTrader: (0)
Posts: 102
Points: 6,563, Level: 53
Points: 6,563, Level: 53 Points: 6,563, Level: 53 Points: 6,563, Level: 53
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Click the image to open in full size. I finally got it, the wiring harnes on the crankshaft position sensor had a open circuit......code p0335(cranshaft position sensor A circuit malfunction)
thanks for your help!!!!!!!!!
omoran2958 is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2009, 01:02 AM   #13
Newbie - Just Registered
 
Join Date: Apr 2009
Location: L.A.
iTrader: (0)
Posts: 10
I had 3 different types of starting problems with my old 96 maxima.
(starter, air flow meter, engine fuse)
now I got a 98 max that I bought in april. so the weather was warm in LA up until now.
in the mornings its about 50 degrees and when I start the car the rpm would drop way too low and bounce back. but today it didnt come back up and the engine turned off.
today I wanted to order a new fuel filter but I thought I should ask u guys if anyone knows where i should start checking first.

more info about the car:
battery has a sticker 5/05 and I put in a system 2 months ago.
short ram intake. (either messed up the throttle body or the air flow meter?)

Last edited by silent818; 12-15-2009 at 01:22 AM..
silent818 is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2009, 06:06 AM   #14
Senior Member

 
Join Date: Sep 2009
Location: Worcester, MA
iTrader: (0)
Posts: 3,944
Points: 8,817, Level: 63
Points: 8,817, Level: 63 Points: 8,817, Level: 63 Points: 8,817, Level: 63
Activity: 2.3%
Activity: 2.3% Activity: 2.3% Activity: 2.3%
Before u start replacing parts...start cleaning MAF, TB, IACV tubing. If u have a multimeter check sensor resitivity
cashoit is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2009, 06:45 AM   #15
Senior Member

 
Join Date: Sep 2009
Location: Worcester, MA
iTrader: (0)
Posts: 3,944
Points: 8,817, Level: 63
Points: 8,817, Level: 63 Points: 8,817, Level: 63 Points: 8,817, Level: 63
Activity: 2.3%
Activity: 2.3% Activity: 2.3% Activity: 2.3%
Starter might be goin bad too. I hear the symptoms can last for a while then one day the starter finally jus craps out.
cashoit is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2009, 10:04 AM   #16
Senior Member

 
Join Date: May 2006
iTrader: (0)
Posts: 102
Points: 6,563, Level: 53
Points: 6,563, Level: 53 Points: 6,563, Level: 53 Points: 6,563, Level: 53
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
try the crank position sensor, on the botton next to the oil filter and the harness my 97 max did not start in cold weather changed the sensor.i found out the wire harness was not getting any ground.i used a digital multimeter test the conections ....Click the image to open in full size.
omoran2958 is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2009, 10:44 AM   #17
Junior Member
 
Join Date: Dec 2009
iTrader: (0)
Posts: 29
With the battery date that old, it'd probably be best to get a new battery for the hell of it, too.
secretscenario is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2010, 05:35 PM   #18
Member

 
Join Date: Sep 2006
iTrader: (0)
Posts: 235
Points: 5,354, Level: 47
Points: 5,354, Level: 47 Points: 5,354, Level: 47 Points: 5,354, Level: 47
Activity: 0.8%
Activity: 0.8% Activity: 0.8% Activity: 0.8%
update?
smai555 is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2010, 07:00 AM   #19
Newbie - Just Registered

 
Join Date: Mar 2008
iTrader: (0)
Posts: 10
Points: 2,726, Level: 31
Points: 2,726, Level: 31 Points: 2,726, Level: 31 Points: 2,726, Level: 31
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
My car use to be the same thing but i changed the battery for like 75 bucs and it works like a charm now.
Tousen is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2010, 12:04 PM   #20
Senior Member

 
Join Date: May 2006
iTrader: (0)
Posts: 102
Points: 6,563, Level: 53
Points: 6,563, Level: 53 Points: 6,563, Level: 53 Points: 6,563, Level: 53
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
just fixed everything......i got the smog test past with flying colors no codes at all:Click the image to open in full size. back in LA dmv are big time crooks!!!!!!!!

Last edited by omoran2958; 01-20-2010 at 12:08 PM..
omoran2958 is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2010, 06:07 PM   #21
Senior Member
 
Join Date: May 2008
Location: Rockford, Michigan
iTrader: (0)
Posts: 328
Send a message via AIM to Eyce
Quote:
Originally Posted by omoran2958 View Post
Click the image to open in full size. I finally got it, the wiring harnes on the crankshaft position sensor had a open circuit......code p0335(cranshaft position sensor A circuit malfunction)
thanks for your help!!!!!!!!!
Sorry to drag this back to the top and also off topic but I have to ask, how the HELL do you not get pulled over for these lights?
I imagine most regular members here may not like your lights but I find them very nice. Really cool look. Not sure about the fogs but..they're not awful. Awesome headlights though and i like the turn signal lights.
Eyce is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2010, 08:43 AM   #22
Senior Member

 
Join Date: May 2006
iTrader: (0)
Posts: 102
Points: 6,563, Level: 53
Points: 6,563, Level: 53 Points: 6,563, Level: 53 Points: 6,563, Level: 53
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
i drove from los angele to texas and to atlanta and back and never got pulled over....i didnt liked my fogs either so i got the stock fogs..........Click the image to open in full size.

Last edited by omoran2958; 01-21-2010 at 08:46 AM..
omoran2958 is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2010, 08:53 AM   #23
Senior Member

 
Join Date: Sep 2009
Location: Worcester, MA
iTrader: (0)
Posts: 3,944
Points: 8,817, Level: 63
Points: 8,817, Level: 63 Points: 8,817, Level: 63 Points: 8,817, Level: 63
Activity: 2.3%
Activity: 2.3% Activity: 2.3% Activity: 2.3%
I like the circle ones man...those are fly and the lip look hella cool too .
cashoit is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2010, 09:04 AM   #24
Senior Member

 
Join Date: May 2006
iTrader: (0)
Posts: 102
Points: 6,563, Level: 53
Points: 6,563, Level: 53 Points: 6,563, Level: 53 Points: 6,563, Level: 53
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
THNKS!!!!!
omoran2958 is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2010, 09:04 AM
MaximaOrg
Nissan Maxima




Paid Advertisement
 
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


 




All times are GMT -7. The time now is 10:23 PM.


Maxima.org Forums Home Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Frequently Asked Questions on the Forums Search Find other members Registration is free! Support Maxima.org! Receive perks and benefits by donating to Maxima.org Questions? Comments?  Suggestions? Contact Us! Visit our Sponsors View and submit Maxima events Log Out of Maxima.org
Emails Backup