Go Back   Maxima Forums > Maxima Discussions > 4th Generation Maxima (1995-1999)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

4th Generation Maxima (1995-1999) Visit the 4th Generation forum to ask specific questions or find out more about the 4th Generation Maxima.

Welcome to Maxima.org!
Welcome to Maxima.org,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to start new topics, reply to conversations, privately message other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join Maxima.org today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 09-14-2010, 08:03 PM   #1
Senior Member


 
Join Date: May 2010
iTrader: (2)
Posts: 388
Points: 3,222, Level: 35
Points: 3,222, Level: 35 Points: 3,222, Level: 35 Points: 3,222, Level: 35
Activity: 1.3%
Activity: 1.3% Activity: 1.3% Activity: 1.3%
xtremepb0
What does your max idle at?

For some reason looked at the rpms the other day while I was at an intersection and I was idling at 500 rpms this seems kinda low in my opinion. Is this normal for you guys? If not is it a big problem and how should I fix it? Thanks in advance
xtremepb0 is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2010, 11:11 PM   #2
Senior Member


 
Join Date: Jun 2009
Location: Reedsport, OR
iTrader: (1)
Posts: 3,456
Points: 10,872, Level: 69
Points: 10,872, Level: 69 Points: 10,872, Level: 69 Points: 10,872, Level: 69
Activity: 20.5%
Activity: 20.5% Activity: 20.5% Activity: 20.5%
1200 cold and 700 warm. I think auto is supposed to be 500. If it runs smooth don't worry about it.
__________________
Download NISSAN Maxima Factory Service Manual here


Maximustang--1996 Maxima SE--

asand1 is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2010, 11:21 PM   #3
GOT RETROFIT?

 
Join Date: Jul 2008
iTrader: (33)
Posts: 15,032
Points: 17,781, Level: 84
Points: 17,781, Level: 84 Points: 17,781, Level: 84 Points: 17,781, Level: 84
Activity: 68.2%
Activity: 68.2% Activity: 68.2% Activity: 68.2%

Your car is definitely idling low. I'm auto and cold I idle at 1500 and when it warms up I'm at either 700 or 800rpms.

Try cleaning your TB, that should help.
ChrisMan287 is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2010, 11:36 PM   #4
Senior Member


 
Join Date: Aug 2007
Location: Houston, TX
iTrader: (4)
Posts: 9,633
Points: 19,044, Level: 87
Points: 19,044, Level: 87 Points: 19,044, Level: 87 Points: 19,044, Level: 87
Activity: 2.4%
Activity: 2.4% Activity: 2.4% Activity: 2.4%
aackshun
Send a message via AIM to aackshun
That's low for even a manual, which by FSM can idle the lowest.

Recommended, no load, warm idle varies a little bit by years but still is around...

MT 550-650 rpm.
AT 600-700rpm.

Weather outside controls my idle (sometimes I can predict the weather based off of it)...

550 for good weather days and about 700 for bad days.

And warming up... My car has idled @ 2k many times before, but those days were extremely cold..... Houston has never seen any temps near what the car saw in KS, the highest I've seen it idle down here is 1.4k, and that was once. Usually the first start of the day it roars to 1.4k and calmly backs down to 1.2... then lower and lower....
__________________
Recipient of the Weirdest Ghustler Award (2012)

Daily: 03 I35 6MT + AltiMax Motor AKA your favorite Sleeper's sleeper
Project/Road Course Car: 99 AR2 SE-L 6MT + DEK on GEARZZZ

http://aackshunsgarage.blogspot.com
- For up to date 's and motoring.

Last edited by aackshun; 09-14-2010 at 11:44 PM..
aackshun is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2010, 06:32 AM   #5
Senior Member

 
Join Date: May 2009
Location: Brooklyn, NY
iTrader: (5)
Posts: 2,412
Points: 7,366, Level: 57
Points: 7,366, Level: 57 Points: 7,366, Level: 57 Points: 7,366, Level: 57
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
I am auto with 1400RPM cold and 650RPM warm.
Trini Boom is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2010, 07:09 AM   #6
Senior Member

 
Join Date: Aug 2010
Location: Bloomington Ca
iTrader: (7)
Posts: 711
Points: 3,096, Level: 34
Points: 3,096, Level: 34 Points: 3,096, Level: 34 Points: 3,096, Level: 34
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
1200 cold start up...
650 idle up to temp
950 with ac on
6550 RPM at WOT
__________________
99 SE max.. 5 spd baby.
99greddymax is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2010, 07:22 AM   #7
Senior Member

 
Join Date: May 2008
Location: Hatfield, MA
iTrader: (13)
Posts: 952
Points: 7,660, Level: 58
Points: 7,660, Level: 58 Points: 7,660, Level: 58 Points: 7,660, Level: 58
Activity: 8.0%
Activity: 8.0% Activity: 8.0% Activity: 8.0%
My auto idles at 1200rpm cold & 600rpm warm.

On a warm engine just open the IACV adjustment screw a little further to increase the RPM. It's a black plastic screw on the top left of the Idle Air Control Valve.
jholley is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2010, 08:15 AM   #8
Member
 
Join Date: Aug 2010
iTrader: (0)
Posts: 85
I idle at 550 as well , I am thinking its my throttle body.
Zalley is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2010, 08:21 AM   #9
Senior Member

 
Join Date: Aug 2010
Location: Bloomington Ca
iTrader: (7)
Posts: 711
Points: 3,096, Level: 34
Points: 3,096, Level: 34 Points: 3,096, Level: 34 Points: 3,096, Level: 34
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Quote:
Originally Posted by jholley View Post
My auto idles at 1200rpm cold & 600rpm warm.

On a warm engine just open the IACV adjustment screw a little further to increase the RPM. It's a black plastic screw on the top left of the Idle Air Control Valve.

you need to also disconnect the tps, and make your idle adjusment via the IACV.
__________________
99 SE max.. 5 spd baby.
99greddymax is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2010, 08:50 AM   #10
Member
 
Join Date: Aug 2010
iTrader: (0)
Posts: 85
If I give my maxima some gas , and revv above 2k rpms and let off quickly the idle drops to 4k and stalls a little and comes back up , what could this be?

My maxima idles at 550 rpm with no AC and I usually put my ac on 1 so it idles correctly (700-750 rpm.)
Zalley is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2010, 08:50 AM   #11
Senior Member

 
Join Date: Sep 2009
Location: Worcester, MA
iTrader: (0)
Posts: 3,942
Points: 8,716, Level: 62
Points: 8,716, Level: 62 Points: 8,716, Level: 62 Points: 8,716, Level: 62
Activity: 2.1%
Activity: 2.1% Activity: 2.1% Activity: 2.1%


__________________
Quote:
Originally Posted by njmaxseltd View Post
These forums are for ideas, help and suggestions to help you troubleshoot.
Quote:
Originally Posted by cashoit View Post
Ahhhh yes the magic of the Chevron Techron lol
Quote:
Originally Posted by cashoit View Post
To all u newbies out there a word of advice....Keep you MAF clean
cashoit is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2010, 08:56 AM   #12
Member
 
Join Date: Aug 2010
iTrader: (0)
Posts: 85
yezzir Im a newbie lol just got my 96 auto a month ago.
Zalley is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2010, 10:01 AM   #13
GOT RETROFIT?

 
Join Date: Jul 2008
iTrader: (33)
Posts: 15,032
Points: 17,781, Level: 84
Points: 17,781, Level: 84 Points: 17,781, Level: 84 Points: 17,781, Level: 84
Activity: 68.2%
Activity: 68.2% Activity: 68.2% Activity: 68.2%

Quote:
Originally Posted by Zalley View Post
yezzir Im a newbie lol just got my 96 auto a month ago.
Definitely try cleaning your TB and get back to us.
ChrisMan287 is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2010, 10:24 AM   #14
Member
 
Join Date: Aug 2010
iTrader: (0)
Posts: 85
Quote:
Originally Posted by Zalley View Post
If I give my maxima some gas , and revv above 2k rpms and let off quickly the idle drops to 4k and stalls a little and comes back up , what could this be?

My maxima idles at 550 rpm with no AC and I usually put my ac on 1 so it idles correctly (700-750 rpm.)

based on this you think its most likely the dirty TB?

Is there a good write up link on cleaning th TB? the one in the how to does not work. and on my honda you just unplug IACV (not even sure my max has IACv since its auto...) and take off 4 screws and 2 hoses and its done. looks a bit more menacing on the max.
Zalley is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2010, 08:41 PM   #15
Member
 
Join Date: Jul 2009
iTrader: (0)
Posts: 83
mine's here too but i turned it up a little wanted all the slack out of the throttle cable as possible
Quote:
Originally Posted by ChrisMan287 View Post
Your car is definitely idling low. I'm auto and cold I idle at 1500 and when it warms up I'm at either 700 or 800rpms.

Try cleaning your TB, that should help.
speedofsalt32 is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2010, 08:52 PM   #16
Senior Member

 
Join Date: Jan 2009
Location: Everett, Washington
iTrader: (4)
Posts: 1,807
Points: 7,282, Level: 56
Points: 7,282, Level: 56 Points: 7,282, Level: 56 Points: 7,282, Level: 56
Activity: 1.1%
Activity: 1.1% Activity: 1.1% Activity: 1.1%
Leo Pham
My car used to idle a bit high and so I lowered the RPM with the IACV screw and then after cleaning the TB it went back to stock idle. LOL

So here is the low down:
Cold RPM-1200
Warm- 800
In gear- Somewhere between 500-600

I thought lowering the RPM would save gas, but it didn't make much of a difference
__________________
Leo_Koneval is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2010, 09:06 PM   #17
Member

 
Join Date: Nov 2009
Location: PA
iTrader: (0)
Posts: 205
Points: 3,481, Level: 36
Points: 3,481, Level: 36 Points: 3,481, Level: 36 Points: 3,481, Level: 36
Activity: 1.0%
Activity: 1.0% Activity: 1.0% Activity: 1.0%
just adjust the idle air screw
K31J1m0N is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2010, 07:22 AM   #18
Senior Member

 
Join Date: May 2008
Location: Hatfield, MA
iTrader: (13)
Posts: 952
Points: 7,660, Level: 58
Points: 7,660, Level: 58 Points: 7,660, Level: 58 Points: 7,660, Level: 58
Activity: 8.0%
Activity: 8.0% Activity: 8.0% Activity: 8.0%
Quote:
Originally Posted by Zalley View Post
based on this you think its most likely the dirty TB?

Is there a good write up link on cleaning th TB? the one in the how to does not work. and on my honda you just unplug IACV (not even sure my max has IACv since its auto...) and take off 4 screws and 2 hoses and its done. looks a bit more menacing on the max.
Scroll down this 'HowTo's: 4th Generation Maxima' thread and you'll find plenty of write ups on how to easily clean the throttle body, IACV, MAF, EGR......

http://forums.maxima.org/4th-generat...on-maxima.html
jholley is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2010, 08:11 AM   #19
Senior Member

 
Join Date: Feb 2009
Location: BOSTON
iTrader: (0)
Posts: 347
Points: 2,981, Level: 33
Points: 2,981, Level: 33 Points: 2,981, Level: 33 Points: 2,981, Level: 33
Activity: 1.1%
Activity: 1.1% Activity: 1.1% Activity: 1.1%
650
1997MAXZ is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2010, 08:16 AM   #20
Junior Member

 
Join Date: Jul 2009
Location: West Chester, PA
iTrader: (0)
Posts: 84
Points: 3,450, Level: 36
Points: 3,450, Level: 36 Points: 3,450, Level: 36 Points: 3,450, Level: 36
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
I'm at 900-1000 rpm cold & 600-650 warm. (A/C off)

I have a manual tranny too.
99sagelimited is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2010, 08:20 AM   #21
Junior Member

 
Join Date: Jul 2009
Location: West Chester, PA
iTrader: (0)
Posts: 84
Points: 3,450, Level: 36
Points: 3,450, Level: 36 Points: 3,450, Level: 36 Points: 3,450, Level: 36
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Quote:
Originally Posted by Zalley View Post
If I give my maxima some gas , and revv above 2k rpms and let off quickly the idle drops to 4k and stalls a little and comes back up , what could this be?

My maxima idles at 550 rpm with no AC and I usually put my ac on 1 so it idles correctly (700-750 rpm.)
I had the same issue that was fixed by replacing the knock sensor. I also had hesitation around 2000-3000 rpm. I would check for codes. I had a knock sensor code for awhile that didn't throw the check engine light. Do you have any power loss? Poor gas mileage?

Since replacing my knock sensor, all of my issues have been resolved...hesitation, idling issue, and poor gas mileage.
99sagelimited is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2010, 05:23 PM   #22
Member


 
Join Date: Aug 2010
iTrader: (0)
Posts: 117
Points: 2,493, Level: 30
Points: 2,493, Level: 30 Points: 2,493, Level: 30 Points: 2,493, Level: 30
Activity: 1.2%
Activity: 1.2% Activity: 1.2% Activity: 1.2%
i got automatic. in the morning its usually around 1500. durin the day its about around 700
Mistah_M is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2010, 05:57 PM   #23
Senior Member


 
Join Date: Mar 2005
Location: middle TN
iTrader: (20)
Posts: 7,006
Points: 18,099, Level: 85
Points: 18,099, Level: 85 Points: 18,099, Level: 85 Points: 18,099, Level: 85
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
tigersharkdude tigersharkdude tigersharkdude
cold mornings ~1200
any time warm ~500
__________________
Quote:
Originally Posted by mike_747 View Post
I screwed up applying something so simple as Rain-X, so it sucks!
tigersharkdude is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2010, 09:19 PM   #24
Member

 
Join Date: Aug 2008
iTrader: (0)
Posts: 236
Points: 4,840, Level: 44
Points: 4,840, Level: 44 Points: 4,840, Level: 44 Points: 4,840, Level: 44
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
1200 cold warm 650-750 and I have 00VI
__________________
Kico is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2010, 12:09 AM   #25
Senior Member

 
Join Date: Jan 2005
iTrader: (0)
Posts: 637
Points: 5,979, Level: 50
Points: 5,979, Level: 50 Points: 5,979, Level: 50 Points: 5,979, Level: 50
Activity: 0.4%
Activity: 0.4% Activity: 0.4% Activity: 0.4%
Send a message via AIM to illmortal
Strangely... my auto is 900-1,000 warmed up.

This is on a 4th gen.
__________________
WTB for 4th Gen i30: Hood shocks, Black leather center console lid, H&R / Tein springs, Shocks/Struts, and MAF!

Please PM me if you have any of these parts for sale!



Future Mods: Front Tower Strut Bar, Rear Sway Bar,
Budget Y-Pipe, Budget B-Pipe, Tokico Front End Illuminas and Rear End Tokico HPs w/H&Rs or S-Techs, Aftermarket Strut Mounts, VQ35DE Cams, JWT ECU, ES Bushing set
illmortal is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2010, 01:43 AM   #26
Senior Member


 
Join Date: Apr 2005
Location: 92626
iTrader: (0)
Posts: 1,187
Points: 9,985, Level: 66
Points: 9,985, Level: 66 Points: 9,985, Level: 66 Points: 9,985, Level: 66
Activity: 11.8%
Activity: 11.8% Activity: 11.8% Activity: 11.8%
Send a message via AIM to 96i30azn
^vacuum leaks cause high idles, or your car's idle simply isn't adjusted
__________________
Infiniti Q45
96i30azn is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2010, 06:08 PM   #27
Junior Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Oklahoma City, OK
iTrader: (0)
Posts: 18
1000 on my manual, and around 1300 on my auto. I live in Oklahoma, if that tells you about the weather =p
NeptuneMan is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2010, 06:10 PM   #28
Junior Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Oklahoma City, OK
iTrader: (0)
Posts: 18
Speaking of gas mileage, I'm new to the forums, what kind are you getting? I feel like my 98 maxima auto gets about 21 mpg. I feel like I keep it fairly well maintained, so I'm curious what others are getting.
NeptuneMan is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2010, 06:18 PM   #29
Senior Member


 
Join Date: May 2010
iTrader: (2)
Posts: 388
Points: 3,222, Level: 35
Points: 3,222, Level: 35 Points: 3,222, Level: 35 Points: 3,222, Level: 35
Activity: 1.3%
Activity: 1.3% Activity: 1.3% Activity: 1.3%
xtremepb0
Hey guys just thought I'd check in. The past couple of days I've been monitoring my rpms since it was so low when I first posted this strangely it fixed itself 1100 cold 650 warm. I drive manual btw
xtremepb0 is offline   Reply With Quote
Old 11-30-2010, 11:17 PM   #30
Newbie - Just Registered

 
Join Date: Nov 2010
iTrader: (0)
Posts: 1
Points: 2,589, Level: 30
Points: 2,589, Level: 30 Points: 2,589, Level: 30 Points: 2,589, Level: 30
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
What is the tps and how to disconnect it?

Quote:
Originally Posted by 99greddymax View Post
you need to also disconnect the tps, and make your idle adjusment via the IACV.
How do I disconnect the tps ( throttle position sensor?) to adjust the IACV? Thanks, Steve
SteveSample is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2010, 07:52 AM   #31
Senior Member

 
Join Date: May 2010
Location: Passaic, NJ
iTrader: (36)
Posts: 391
Points: 4,027, Level: 40
Points: 4,027, Level: 40 Points: 4,027, Level: 40 Points: 4,027, Level: 40
Activity: 2.3%
Activity: 2.3% Activity: 2.3% Activity: 2.3%
Send a message via AIM to LtnMAXX
Quote:
Originally Posted by ChrisMan287 View Post
Your car is definitely idling low. I'm auto and cold I idle at 1500 and when it warms up I'm at either 700 or 800rpms.

Try cleaning your TB, that should help.
LtnMAXX is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2010, 07:52 AM
MaximaOrg
Nissan Maxima




Paid Advertisement
 
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


 




All times are GMT -7. The time now is 06:45 AM.


Maxima.org Forums Home Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Frequently Asked Questions on the Forums Search Find other members Registration is free! Support Maxima.org! Receive perks and benefits by donating to Maxima.org Questions? Comments?  Suggestions? Contact Us! Visit our Sponsors View and submit Maxima events Log Out of Maxima.org
Emails Backup