Go Back   Maxima Forums > Maxima Discussions > 5th Generation Maxima (2000-2003)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Register Photos FAQ Timeslips Members Parts Guide Search Today's Posts Mark Forums Read ExperienceUsed CarsGarageVendor Directory
Search

5th Generation Maxima (2000-2003) Learn more about the 5th Generation Maxima, including the VQ30DE-K and VQ35DE engines.

Welcome to Maxima.org!
Welcome to Maxima.org,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to start new topics, reply to conversations, privately message other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join Maxima.org today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 11-20-2004, 11:19 PM   #1
Member

 
Join Date: Jul 2002
iTrader: (0)
Posts: 68
Points: 8,844, Level: 63
Points: 8,844, Level: 63 Points: 8,844, Level: 63 Points: 8,844, Level: 63
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
rattle noise when accelerating

I have been getting an occasional rattling noise when accelerating especially in 2nd and 3rd gear. It seems to be accompanied by a little hesitation almost feeling like a misfire. Does anyone have any experience with this. I have a 2000 se 5 spd with about 50k miles. I don't feel like going to the dealer and getting bent over. Any advice would be appreciated. Thanks!
2kmist is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2004, 11:56 PM   #2
Senior Member
 
Join Date: Mar 2004
Location: Houston, TX.
iTrader: (5)
Posts: 807
Send a message via MSN to nadeemp8
sounds like engine knocking/pinging, what octane gas are you running?
nadeemp8 is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2004, 08:40 AM   #3
Member

 
Join Date: Jul 2002
iTrader: (0)
Posts: 68
Points: 8,844, Level: 63
Points: 8,844, Level: 63 Points: 8,844, Level: 63 Points: 8,844, Level: 63
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
I only use chevron 91 octane. I thought that it might be that also. I put a bottle of techron cleaner in my last fill up. I haven't gone through the whole tank yet though because I don't drive my car that often. The thing that is really worrying me is the rattle noise I hear.
2kmist is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2004, 05:08 PM   #4
Newbie - Just Registered
 
Join Date: Nov 2004
iTrader: (0)
Posts: 7
People have described a bb in a tin can before their ignition coils went. Not sure if they were related.
IAM CDN is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2004, 10:25 PM   #5
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
iTrader: (1)
Posts: 793
Does it only happen under load? I had that same problem/sound with my '00 SE with 23k miles. I would notice that when accelerating I would hear a rattling or pinging sound, as well as the misfiring and sluggishness. Not to mention my SES light being on. I took it to Nissan and had it diagnosed as the ignition coils. I had them replaced all 6 coils, reset the ECU, and now the car runs like a champ. No rattling, no misfiring, and no SES light...........so far.
BRAN808 is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2004, 10:00 AM   #6
Senior Member

 
Join Date: Jun 2002
Location: CornLand
iTrader: (6)
Posts: 1,622
Points: 11,425, Level: 70
Points: 11,425, Level: 70 Points: 11,425, Level: 70 Points: 11,425, Level: 70
Activity: 2.2%
Activity: 2.2% Activity: 2.2% Activity: 2.2%
Not sure where you live, but try a higher rated octane fuel first.
I skimped once on 89 octane, and got pinging almost immediately.

If that doesn't work -- I'd suspect the coils as well.


gr
ghostrider17 is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2004, 11:16 AM   #7
Supporting Maxima.org Member

 
upstatemax's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Clifton Park, NY
iTrader: (15)
Posts: 4,036
Points: 10,355, Level: 67
Points: 10,355, Level: 67 Points: 10,355, Level: 67 Points: 10,355, Level: 67
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

Send a message via AIM to upstatemax
i agree, it sounds like the coils... i had all six of mine replaced, seems to me a common prob. with max's. my car had a hesitation when i tried to get on it and had some starting problems...
upstatemax is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2004, 11:29 AM   #8
Newbie - Just Registered
 
Join Date: Nov 2004
iTrader: (0)
Posts: 3
My check engine light just lit up on Saturday. Took it to the dealership today and was quoted $800 to replace all 6 of the coils. It's it a must to replace all of them, or will I be OK for awhile with just replacing the bad ones. I'd like the option to wait for the rest of them until I get my bonus this year. I don't seem to detect any difference in the way it runs right now.
Smokes is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2004, 11:40 AM   #9
Senior Member
 
Join Date: Dec 2000
Location: sarasota FL
iTrader: (6)
Posts: 4,287
Send a message via MSN to Loe max
I would replace them all by yourself. Its easier than changing the spark plugs. Go to your nearest parts store and you'll find coils for cheaper. The coils will get worst over time, as well as your acceleration, engine smoothness during load, and fuel economy.
__________________
-Loe-
2000 BMW 328Ci 5-speed (sold)
2004 BMW ///M3 SMG
2004 Audi S4 V8 6speed
Loe max is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2004, 11:43 AM   #10
Senior Member
 
Join Date: Nov 2003
iTrader: (0)
Posts: 587
Does the SES light always come one when the coils are about to go?
takkar is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2004, 12:27 PM   #11
Senior Member

 
Join Date: Apr 2003
iTrader: (2)
Posts: 740
Points: 8,409, Level: 61
Points: 8,409, Level: 61 Points: 8,409, Level: 61 Points: 8,409, Level: 61
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Send a message via ICQ to Trance Artur Send a message via AIM to Trance Artur
Quote:
Originally Posted by Smokes
My check engine light just lit up on Saturday. Took it to the dealership today and was quoted $800 to replace all 6 of the coils. It's it a must to replace all of them, or will I be OK for awhile with just replacing the bad ones. I'd like the option to wait for the rest of them until I get my bonus this year. I don't seem to detect any difference in the way it runs right now.
It's Ok just replacing the bad ones.
Trance Artur is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2004, 12:57 PM   #12
ToneG
Guest
 
Posts: n/a
yo my car makes a rattling noise when I give it a quick punch on the gas. I think it might be cause my throttle bore might be dirty. I own a 2000 automatic SE.
  Reply With Quote
Old 11-22-2004, 01:22 PM   #13
Senior Member
 
Join Date: Dec 2000
Location: sarasota FL
iTrader: (6)
Posts: 4,287
Send a message via MSN to Loe max
Quote:
Originally Posted by takkar
Does the SES light always come one when the coils are about to go?
IIRC after awhile, once the ECU finally decides that there is a problem, your ABS/TCS and I can't recall what other light, will come on constantly. By that point, your car will be running so poorly that you'll want to replace it
Loe max is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2004, 01:49 PM   #14
Senior Member

 
Join Date: Oct 2004
Location: Rochester NY
iTrader: (7)
Posts: 2,927
Points: 26,751, Level: 97
Points: 26,751, Level: 97 Points: 26,751, Level: 97 Points: 26,751, Level: 97
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Send a message via AIM to merovi
I have a 2k 5spd with 116k miles and also just started noticing a rattling noise when accelerating in 2nd or 3rd....mostly when i'm punching it. It sounds like its just a heat shield or something rattling..like from under teh car more so then in the engine bay. Not sure if its the same problem but maybe that will help clear things up for you and for me.
merovi is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2004, 02:45 PM   #15
Senior Member
 
Join Date: Dec 2000
Location: sarasota FL
iTrader: (6)
Posts: 4,287
Send a message via MSN to Loe max
At first I thought the rattling was from the heat shield also on my 00, but overtime, I started to notice this along with the rattling..

1)rasy engine note
1)vibration
3)unwillingness to rev/revs roughly
4)loss of power
5)not being able to walk on a 2.2 Cavalier

My car didn't give me any warning codes, I just knew from .org what to look for.
__________________
-Loe-
2000 BMW 328Ci 5-speed (sold)
2004 BMW ///M3 SMG
2004 Audi S4 V8 6speed
Loe max is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2004, 07:48 PM   #16
Newbie - Just Registered
 
Join Date: Nov 2004
iTrader: (0)
Posts: 9
Hang on...read this!! I had the same problem!!...

it turned out to be the mass air flow sensor, you can order one from http://www.jerryromenissan.com/en_US/

i just changed mine tonight (mins ago) and it did the trick...i have the same car, even the same color and had the same issues. to change you'll have to loosen about 6-8 bolts, remove the entire box that contains the airfilter, that will allow you to remove the maf, bolt the new one on and put back, remember you must also replace the airfilter when doing this job. you'll also need to get the computer reset, that's my next trick, gotta find a dealer to do this. good luck!!!

p.s. this took me about 45 mins to complete.
bigpants is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2004, 09:08 PM   #17
Member

 
Join Date: Jul 2002
iTrader: (0)
Posts: 68
Points: 8,844, Level: 63
Points: 8,844, Level: 63 Points: 8,844, Level: 63 Points: 8,844, Level: 63
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Thanks for all the input guys. So it looks like it's either the coils or the maf that might be the culprit. I'll probably start with the cheaper of the two and see if it gets any better. I know coils are going to be expensived cause I had to replace one when I broke it changing my spark plugs. I think it was $45 just for one. I've been noticing bad gas mileage too. I've only been getting about 300 miles per tank instead of the usual 360-400.

bigpants, can't you reset your computer just by disconnecting the battery?
2kmist is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2004, 07:43 AM   #18
Member

 
Join Date: Jul 2002
iTrader: (0)
Posts: 68
Points: 8,844, Level: 63
Points: 8,844, Level: 63 Points: 8,844, Level: 63 Points: 8,844, Level: 63
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Another quick question. Have any of you gotten your maf or coils replaced under warranty?
2kmist is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2004, 08:08 AM   #19
Banned

 
Join Date: Oct 2004
Location: 1600 Pennsylvania Ave, Wash. DC
iTrader: (2)
Posts: 130,317
Points: 19,997, Level: 89
Points: 19,997, Level: 89 Points: 19,997, Level: 89 Points: 19,997, Level: 89
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

Quote:
Originally Posted by 2kmist
Another quick question. Have any of you gotten your maf or coils replaced under warranty?
You can get both replaced under warranty if you have a stock intake and a regular air filter assuming your not over on miles.
GBAUER is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2004, 08:14 AM   #20
Senior Member

 
Join Date: Sep 2002
iTrader: (1)
Posts: 992
Points: 8,443, Level: 61
Points: 8,443, Level: 61 Points: 8,443, Level: 61 Points: 8,443, Level: 61
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Send a message via AIM to maseo77
I think its the coils
__________________
Shift_My *** into a BMW
maseo77 is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2004, 09:16 AM   #21
Member

 
Join Date: Jul 2002
iTrader: (0)
Posts: 68
Points: 8,844, Level: 63
Points: 8,844, Level: 63 Points: 8,844, Level: 63 Points: 8,844, Level: 63
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
I'm going to the nissan dealer today. They said that it would be covered under my extended warranty. I think I might get the run around though because I haven't had any check engine lights pop on yet. We'll see what happens.
2kmist is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2004, 11:47 AM   #22
Newbie - Just Registered
 
Join Date: Nov 2004
iTrader: (0)
Posts: 4
I think that there is a service bulletin for the coils, I sell nissan parts at a nissan dealer at that has been the most frequent culprit of these problems, and of course the MAF meter. Of course we have repalced all 6 coils and have still had problems with pinging. We did an induction service and the problem went away so don't be suprised if the noise doesnt go away with just the coils being repalced.
villageboy52 is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2004, 05:14 PM   #23
Senior Member

 
Join Date: Nov 2002
iTrader: (0)
Posts: 411
Points: 8,907, Level: 63
Points: 8,907, Level: 63 Points: 8,907, Level: 63 Points: 8,907, Level: 63
Activity: 1.2%
Activity: 1.2% Activity: 1.2% Activity: 1.2%
Send a message via AIM to HerBlue2kSE
Quote:
Originally Posted by merovi
I have a 2k 5spd with 116k miles and also just started noticing a rattling noise when accelerating in 2nd or 3rd....mostly when i'm punching it. It sounds like its just a heat shield or something rattling..like from under teh car more so then in the engine bay. Not sure if its the same problem but maybe that will help clear things up for you and for me.
I went around with Nissan over a year on that exact sound. It turned out (after they replaced all coil packs, the y-pipe and pre cats, a strut, glove box door and trimmed a motor mount.....$$$$ AND THE THREAT of a buyback under Ohio Lemon Law) to be the power steering hose vibrating up against a heat shield on the back of the engine. It only did it when cold, under load and mostly between 2k and 3k RPMs. Car has been great since then. Our 2k was built in July of 2k if that helps any.

Travis
HerBlue2kSE is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2004, 05:23 PM   #24
Member

 
Join Date: Jul 2002
iTrader: (0)
Posts: 68
Points: 8,844, Level: 63
Points: 8,844, Level: 63 Points: 8,844, Level: 63 Points: 8,844, Level: 63
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Just got back from the dealer. 5 hours and $260 later, I got out of there with all six coils replaced, a fuel injection service, and reset idle and timing. I do have to say the the car runs pretty strong now. I don't think it has pulled this hard since it was new. I drove it around quite a bit before heading home and did not hear a rattle noise at all during accelaration. I also filled up the tank. Hopefully, I can get back to squeezing 360-400 miles out of a tank.
2kmist is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2004, 06:06 PM   #25
Senior Member

 
Join Date: Oct 2004
Location: Rochester NY
iTrader: (7)
Posts: 2,927
Points: 26,751, Level: 97
Points: 26,751, Level: 97 Points: 26,751, Level: 97 Points: 26,751, Level: 97
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Send a message via AIM to merovi
Quote:
Originally Posted by HerBlue2kSE
I went around with Nissan over a year on that exact sound. It turned out (after they replaced all coil packs, the y-pipe and pre cats, a strut, glove box door and trimmed a motor mount.....$$$$ AND THE THREAT of a buyback under Ohio Lemon Law) to be the power steering hose vibrating up against a heat shield on the back of the engine. It only did it when cold, under load and mostly between 2k and 3k RPMs. Car has been great since then. Our 2k was built in July of 2k if that helps any.

Travis
that is exactly the condition mine is under...between 2k and 3k rpms and it is getting very cold out at night and thats when i would hear it. how should i fix it?
merovi is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2004, 06:06 PM
MaximaOrg
Nissan Maxima




Paid Advertisement
 
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


 




All times are GMT -7. The time now is 01:09 AM.


Maxima.org Forums Home Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Frequently Asked Questions on the Forums Search Find other members Registration is free! Support Maxima.org! Receive perks and benefits by donating to Maxima.org Questions? Comments?  Suggestions? Contact Us! Visit our Sponsors View and submit Maxima events Log Out of Maxima.org
Emails Backup