Go Back   Maxima Forums > Maxima Discussions > 7th Generation Maxima (2009-)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Register Photos FAQ Timeslips Members Parts Guide Search Today's Posts Mark Forums Read ExperienceUsed CarsGarageVendor Directory
Search

7th Generation Maxima (2009-) Come in and talk about the newly redesigned 7th generation Maxima

Welcome to Maxima.org!
Welcome to Maxima.org,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to start new topics, reply to conversations, privately message other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join Maxima.org today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 08-03-2010, 06:59 AM   #1
Junior Member

 
Join Date: Aug 2009
iTrader: (0)
Posts: 42
Points: 3,548, Level: 37
Points: 3,548, Level: 37 Points: 3,548, Level: 37 Points: 3,548, Level: 37
Activity: 5.8%
Activity: 5.8% Activity: 5.8% Activity: 5.8%
Service Engine Soon Light

My Service Engine Soon light went on Sunday. I checked my gas cap and it was loose. I filled up the car (it was down to about 1/4 tank) and tightened the cap. According to the manual it should turn off "after a few trips" but its Tuesday and I've driven 4 or 5 times since then.

How long should this take to reset itself assuming its only related to a loose cap?
__________________
2009 Maxima SV + Premium (Navy/Cap)
1998 Maxima GLE (Black / Black)
DCLawyer68 is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2010, 07:09 AM   #2
You gon' pay what you owe

 
boone's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Richmond, VA
iTrader: (1)
Posts: 974
Points: 10,165, Level: 67
Points: 10,165, Level: 67 Points: 10,165, Level: 67 Points: 10,165, Level: 67
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

When I had the same thing happen to me, it only took a single trip of about 10 miles at highway speed to reset the light.
__________________
"The true secret of giving advice is, after you have honestly given it, to be perfectly indifferent whether it is taken or not, and never persist in trying to set people right."
-Hannah Whithall Smith
boone is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2010, 08:05 AM   #3
Junior Member

 
Join Date: Aug 2009
iTrader: (0)
Posts: 42
Points: 3,548, Level: 37
Points: 3,548, Level: 37 Points: 3,548, Level: 37 Points: 3,548, Level: 37
Activity: 5.8%
Activity: 5.8% Activity: 5.8% Activity: 5.8%
Quote:
Originally Posted by boone View Post
When I had the same thing happen to me, it only took a single trip of about 10 miles at highway speed to reset the light.
I probably haven't gone "highway speed" yet...wonder if that's it.
__________________
2009 Maxima SV + Premium (Navy/Cap)
1998 Maxima GLE (Black / Black)
DCLawyer68 is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2010, 08:22 AM   #4
Junior Member

 
Join Date: May 2010
Location: Marietta, GA
iTrader: (0)
Posts: 72
Points: 3,519, Level: 37
Points: 3,519, Level: 37 Points: 3,519, Level: 37 Points: 3,519, Level: 37
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
My light went on after the first gas fill up too. It also went out one trip after tightening the cap better. Until it did I was unnecessarily worried about some other, more serious problem it may have been warning about.

It has never done this again (I'm at 3,500 miles now). After every fill up I now tighten the cap until it clicks, then twist two more turns (with lots of clicks).

Never had another car that needed such a tight gas cap. Originally worried that the cap was defective, but since it hasn't happened again it may just be the design.

It did convince me to buy one of those devices to read error codes and reset the warning lights. Haven't needed it yet, but at least it will be available the next time some warning light comes on. Can't understand why a car with a beautiful color nav screen couldn't be set up to display text on exactly what each warning is about.
__________________
2010 Maxima Premium
EmeryH is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2010, 08:24 AM   #5
dot dot dot ...


 
NmexMAX's Avatar
 
Join Date: Dec 2000
Location: Santa Fe, NM
iTrader: (21)
Posts: 37,252
Points: 47,862, Level: 100
Points: 47,862, Level: 100 Points: 47,862, Level: 100 Points: 47,862, Level: 100
Activity: 41.9%
Activity: 41.9% Activity: 41.9% Activity: 41.9%
Send a message via AIM to NmexMAX Send a message via MSN to NmexMAX Send a message via Yahoo to NmexMAX
Find out what codes it's 'throwing'. If it's an EVAP code, it is your gas cap, anything else and it is not.
__________________


03 SE 4AT 257whp/245wtq
95 SE 4AT 245k Miles
08 Pathy LE 5.6


Stuff for sale: 4" intake tubing/FastCat, HID bulbs, HID Fog Kit,front bearingshttp://forums.maxima.org/5th-generat...t-springs.html
NmexMAX is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2010, 08:40 AM   #6
Junior Member

 
Join Date: Aug 2009
iTrader: (0)
Posts: 42
Points: 3,548, Level: 37
Points: 3,548, Level: 37 Points: 3,548, Level: 37 Points: 3,548, Level: 37
Activity: 5.8%
Activity: 5.8% Activity: 5.8% Activity: 5.8%
Quote:
Originally Posted by NmexMAX View Post
Find out what codes it's 'throwing'. If it's an EVAP code, it is your gas cap, anything else and it is not.
Sorry...how do I do that???

Thanks.
__________________
2009 Maxima SV + Premium (Navy/Cap)
1998 Maxima GLE (Black / Black)
DCLawyer68 is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2010, 08:41 AM   #7
Junior Member

 
Join Date: Aug 2009
iTrader: (0)
Posts: 42
Points: 3,548, Level: 37
Points: 3,548, Level: 37 Points: 3,548, Level: 37 Points: 3,548, Level: 37
Activity: 5.8%
Activity: 5.8% Activity: 5.8% Activity: 5.8%
Quote:
Originally Posted by EmeryH View Post

It did convince me to buy one of those devices to read error codes and reset the warning lights.
Can you link me to such a device? Sounds useful to have to avoid taking the car in... thanks!
__________________
2009 Maxima SV + Premium (Navy/Cap)
1998 Maxima GLE (Black / Black)
DCLawyer68 is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2010, 08:57 AM   #8
Junior Member

 
Join Date: May 2010
Location: Marietta, GA
iTrader: (0)
Posts: 72
Points: 3,519, Level: 37
Points: 3,519, Level: 37 Points: 3,519, Level: 37 Points: 3,519, Level: 37
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Quote:
Originally Posted by DCLawyer68 View Post
Can you link me to such a device? Sounds useful to have to avoid taking the car in... thanks!
This is the one I got...
http://www.amazon.com/gp/product/B00...ef=oss_product

There are better ones and cheaper ones available.
__________________
2010 Maxima Premium
EmeryH is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2010, 09:07 AM   #9
Member

 
Join Date: Nov 2009
iTrader: (0)
Posts: 257
Points: 3,847, Level: 39
Points: 3,847, Level: 39 Points: 3,847, Level: 39 Points: 3,847, Level: 39
Activity: 1.4%
Activity: 1.4% Activity: 1.4% Activity: 1.4%
you can go to the dealer to have them read the code. its under warranty still so it should be free. Also Autozone or similiar stores read codes for free, and they clear them too!
__________________
2010 Super Black: Black Interior SV Sport:
Tech Package: Navigation Package: Monitor Package Sport Package 35% Tint: Nissan All Weather Mats: Fog Light Protection Film
2010BlackMax is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2010, 07:04 PM   #10
Member

 
Join Date: Mar 2010
Location: CT
iTrader: (0)
Posts: 298
Points: 1,693, Level: 23
Points: 1,693, Level: 23 Points: 1,693, Level: 23 Points: 1,693, Level: 23
Activity: 1.6%
Activity: 1.6% Activity: 1.6% Activity: 1.6%
Quote:
Originally Posted by DCLawyer68 View Post
My Service Engine Soon light went on Sunday. I checked my gas cap and it was loose. I filled up the car (it was down to about 1/4 tank) and tightened the cap. According to the manual it should turn off "after a few trips" but its Tuesday and I've driven 4 or 5 times since then.

How long should this take to reset itself assuming its only related to a loose cap?
I have already had the Evap sensor replaced and the gas cap. Its not the best gas cap on this car.
IH8SPM is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2010, 06:33 AM   #11
dot dot dot ...


 
NmexMAX's Avatar
 
Join Date: Dec 2000
Location: Santa Fe, NM
iTrader: (21)
Posts: 37,252
Points: 47,862, Level: 100
Points: 47,862, Level: 100 Points: 47,862, Level: 100 Points: 47,862, Level: 100
Activity: 41.9%
Activity: 41.9% Activity: 41.9% Activity: 41.9%
Send a message via AIM to NmexMAX Send a message via MSN to NmexMAX Send a message via Yahoo to NmexMAX
Has anyone tried a Cipher to read codes on their cars?

http://uprev.com/
__________________


03 SE 4AT 257whp/245wtq
95 SE 4AT 245k Miles
08 Pathy LE 5.6


Stuff for sale: 4" intake tubing/FastCat, HID bulbs, HID Fog Kit,front bearingshttp://forums.maxima.org/5th-generat...t-springs.html
NmexMAX is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2010, 05:12 PM   #12
Member

 
Join Date: Mar 2010
Location: CT
iTrader: (0)
Posts: 298
Points: 1,693, Level: 23
Points: 1,693, Level: 23 Points: 1,693, Level: 23 Points: 1,693, Level: 23
Activity: 1.6%
Activity: 1.6% Activity: 1.6% Activity: 1.6%
Nissan help line confirms there's a problem with the gas cap.
IH8SPM is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2011, 04:35 PM   #13
Member
 
Join Date: Jan 2010
iTrader: (0)
Posts: 38
Service Engine Soon

I have 17,500 miles and just had the light come on. I removed and re tightened the gas cap and replaced an air filter that needed to be replaced. I just drove the car twice a very short distance. Light is still on???

Last edited by mrgooch42; 03-08-2011 at 05:41 AM..
mrgooch42 is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2011, 04:44 PM   #14
Senior Member


 
Join Date: Jan 2011
Location: AZ
iTrader: (0)
Posts: 191
Points: 2,539, Level: 30
Points: 2,539, Level: 30 Points: 2,539, Level: 30 Points: 2,539, Level: 30
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

When I was driving back from a trip last weekend, the indicator literally said that the gas cap was loose. Pulled over and tightened the cap and the warning went off. I didn't have to reset anything.

I'm gonna say that you are throwing another code and you should probably take it in.
__________________

*Sports & Tech*10% Front & 4% Back Tint
*20"X9" Vossen VVS-CV2*Falken FK-452 255/35ZR20*
Takeda Intake*Stillen Strut & Sway Bar*
Eibach Pro Kit*HID 10K Hi/Low/Fog*
Viper 5902 w/ SmartStart - Few Tricks Added*
Complete Blue LED Swap Including Gauges*
12" Kicker CVT & ZX500.1 Amp*Modded USB Hub*
Navi Bypass*Painted Splash Guards & Tail Lights*
GTR Start Button*
My Garage: http://forums.maxima.org/garage/2011-Nissan-Maxima-699-MooShoo.html[/COLOR]
MooShoo is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2011, 06:00 PM   #15
You gon' pay what you owe

 
boone's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Richmond, VA
iTrader: (1)
Posts: 974
Points: 10,165, Level: 67
Points: 10,165, Level: 67 Points: 10,165, Level: 67 Points: 10,165, Level: 67
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

Quote:
Originally Posted by MooShoo View Post
When I was driving back from a trip last weekend, the indicator literally said that the gas cap was loose. Pulled over and tightened the cap and the warning went off. I didn't have to reset anything.

I'm gonna say that you are throwing another code and you should probably take it in.
Yet another subtle change that Nissan has made to improve the Maxima. I guess they got tired of people wasting the service department's time on loose gas caps.
__________________
"The true secret of giving advice is, after you have honestly given it, to be perfectly indifferent whether it is taken or not, and never persist in trying to set people right."
-Hannah Whithall Smith
boone is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2011, 06:45 PM   #16
Senior Member

 
Join Date: Sep 2010
iTrader: (0)
Posts: 430
Points: 2,764, Level: 32
Points: 2,764, Level: 32 Points: 2,764, Level: 32 Points: 2,764, Level: 32
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
im sure its the gas cap disconnect the battery for 20min an reconnect it that should reset the system
djdavebse is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2011, 08:58 PM   #17
Junior Member


 
Join Date: Jun 2010
iTrader: (0)
Posts: 68
Points: 3,122, Level: 34
Points: 3,122, Level: 34 Points: 3,122, Level: 34 Points: 3,122, Level: 34
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
another option for reading diagnostic codes is a bluetooth OBD plug and the OBDII Android app on your phone. It can track what is happening while you drive.
Lemonhawk is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2011, 07:38 AM   #18
Senior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Albq, NM
iTrader: (0)
Posts: 294
Points: 893, Level: 15
Points: 893, Level: 15 Points: 893, Level: 15 Points: 893, Level: 15
Activity: 11.9%
Activity: 11.9% Activity: 11.9% Activity: 11.9%
go to autozone, they check it for free and print out a semi-detailed description
__________________
2010 S/ 12k HID's/ Aftermarket Roof & Trunk Spoiler/ 15% Tint/ Plastidipped Grille/ Dupli Color Black Chromed Hamburger
Dubl-A is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2011, 10:54 AM   #19
Member
 
Join Date: Jan 2010
iTrader: (0)
Posts: 38
Quote:
Originally Posted by djdavebse View Post
im sure its the gas cap disconnect the battery for 20min an reconnect it that should reset the system
If I disconnect the cable what will I lose in information?
mrgooch42 is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2011, 01:13 PM   #20
Senior Member

 
Join Date: Jul 2003
Location: Central Iowa
iTrader: (0)
Posts: 492
Points: 8,793, Level: 63
Points: 8,793, Level: 63 Points: 8,793, Level: 63 Points: 8,793, Level: 63
Activity: 1.4%
Activity: 1.4% Activity: 1.4% Activity: 1.4%
Quote:
Originally Posted by mrgooch42 View Post
If I disconnect the cable what will I lose in information?
I recently had to replace my battery, and IIRC - the only things I had to reset were seat memory and windows "Auto-up".
gizzsdad is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2011, 01:30 PM   #21
Member
 
Join Date: Jan 2010
iTrader: (0)
Posts: 38
Radio settings?
mrgooch42 is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2011, 01:37 PM   #22
Senior Member

 
Join Date: Jul 2003
Location: Central Iowa
iTrader: (0)
Posts: 492
Points: 8,793, Level: 63
Points: 8,793, Level: 63 Points: 8,793, Level: 63 Points: 8,793, Level: 63
Activity: 1.4%
Activity: 1.4% Activity: 1.4% Activity: 1.4%
Quote:
Originally Posted by mrgooch42 View Post
Radio settings?
Nope - didn't lose any.
gizzsdad is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2011, 08:02 AM   #23
Member
 
Join Date: Jan 2010
iTrader: (0)
Posts: 38
The warning light went out on its own.
mrgooch42 is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2011, 03:53 PM   #24
Newbie - Just Registered

 
Join Date: Mar 2011
iTrader: (0)
Posts: 5
Points: 1,373, Level: 20
Points: 1,373, Level: 20 Points: 1,373, Level: 20 Points: 1,373, Level: 20
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
i too have the service engine soon light came on 90k . i took it to the dealer they check it and told me is my catalytic converted getting bad. but i'm still look for more information.
equangvan is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2011, 06:24 PM   #25
Junior Member


 
Join Date: Jun 2009
iTrader: (0)
Posts: 44
Points: 1,994, Level: 26
Points: 1,994, Level: 26 Points: 1,994, Level: 26 Points: 1,994, Level: 26
Activity: 0.2%
Activity: 0.2% Activity: 0.2% Activity: 0.2%
Quote:
Originally Posted by equangvan View Post
i too have the service engine soon light came on 90k . i took it to the dealer they check it and told me is my catalytic converted getting bad. but i'm still look for more information.
Hmmm, had the same problem on my 06 at about 90k miles. waits until the warranty is up at 80k miles to go bad, and they're not cheap.
__________________
maximakid06 is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2011, 07:11 PM   #26
Member


 
Join Date: Jan 2010
Location: NJ
iTrader: (0)
Posts: 106
Points: 2,589, Level: 30
Points: 2,589, Level: 30 Points: 2,589, Level: 30 Points: 2,589, Level: 30
Activity: 1.0%
Activity: 1.0% Activity: 1.0% Activity: 1.0%
UGH....I just had my service engine light come on the other day too.

My situation is a little different....it came on directly after installing an aftermarket HID kit. I did absolutely nothing else to the car except disconnect the battery and install the kit. Once I reconnected the battery and started her up, it came on and has been on. Any ideas what happened?
MrTeek is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2011, 07:11 PM
MaximaOrg
Nissan Maxima




Paid Advertisement
 
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


 




All times are GMT -7. The time now is 01:19 AM.


Maxima.org Forums Home Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Frequently Asked Questions on the Forums Search Find other members Registration is free! Support Maxima.org! Receive perks and benefits by donating to Maxima.org Questions? Comments?  Suggestions? Contact Us! Visit our Sponsors View and submit Maxima events Log Out of Maxima.org
Emails Backup