Go Back   Maxima Forums > Maintenance, Tech, & Care > Audio and Electronics
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

Audio and Electronics Discuss in-car entertainment systems, audio and video systems, car alarms and other electronics topics.
Sponsored by:
Click Here

Welcome to Maxima.org!
Welcome to Maxima.org,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to start new topics, reply to conversations, privately message other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join Maxima.org today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 07-19-2006, 12:01 PM   #1
Senior Member

 
Join Date: Sep 2000
iTrader: (0)
Posts: 1,308
Points: 11,927, Level: 71
Points: 11,927, Level: 71 Points: 11,927, Level: 71 Points: 11,927, Level: 71
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
help: bose speakers on left side not working..

so i decided to borrow my mom's 95SE with bose system and realized the left side speakers are not working reguardless of fade/balance settings. what steps can i take to troubleshoot before totally dismantling the dash and doors all at once to look for electrical problems?
VQdriver is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2006, 12:21 PM   #2
Senior Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: Knoxville, TN
iTrader: (1)
Posts: 879
Points: 5,127, Level: 45
Points: 5,127, Level: 45 Points: 5,127, Level: 45 Points: 5,127, Level: 45
Activity: 0.7%
Activity: 0.7% Activity: 0.7% Activity: 0.7%
Send a message via AIM to Hexon
Do neither of the side speakers work (front and back)? If that is the case, sounds like a problem with the head unit or wiring. make sure you play around with the balance *** a little. The can be tricky sometimes when they don't pop all the way out.
__________________
Hexon is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2006, 03:05 PM   #3
Senior Member

 
Join Date: Sep 2000
iTrader: (0)
Posts: 1,308
Points: 11,927, Level: 71
Points: 11,927, Level: 71 Points: 11,927, Level: 71 Points: 11,927, Level: 71
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Quote:
Originally Posted by Hexon
Do neither of the side speakers work (front and back)? If that is the case, sounds like a problem with the head unit or wiring. make sure you play around with the balance *** a little. The can be tricky sometimes when they don't pop all the way out.
correct, none of the left side speakers work no matter what the balance/fade controls are set at. what should i be looking at first?
VQdriver is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2006, 03:43 PM   #4
Member
 
Join Date: Feb 2006
iTrader: (0)
Posts: 80
its the HU its ****e$ up i had the same problem in a 2k2
2k2nismo.PL is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2006, 04:14 PM   #5
Senior Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: Knoxville, TN
iTrader: (1)
Posts: 879
Points: 5,127, Level: 45
Points: 5,127, Level: 45 Points: 5,127, Level: 45 Points: 5,127, Level: 45
Activity: 0.7%
Activity: 0.7% Activity: 0.7% Activity: 0.7%
Send a message via AIM to Hexon
What he said ^
__________________
Hexon is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2006, 05:10 PM   #6
Senior Member

 
Join Date: Sep 2000
iTrader: (0)
Posts: 1,308
Points: 11,927, Level: 71
Points: 11,927, Level: 71 Points: 11,927, Level: 71 Points: 11,927, Level: 71
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
i guess it's time to disassemble the dash. can it be fixed or does it sound like toast?
VQdriver is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2006, 05:48 PM   #7
Suspension Yoda


 
Join Date: Aug 2003
Location: Central, NJ
iTrader: (89)
Posts: 13,160
Points: 27,506, Level: 98
Points: 27,506, Level: 98 Points: 27,506, Level: 98 Points: 27,506, Level: 98
Activity: 23.5%
Activity: 23.5% Activity: 23.5% Activity: 23.5%

Typically the HU is toast...
djfrestyl is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2006, 10:07 AM   #8
Newbie - Just Registered
 
Join Date: Jul 2006
iTrader: (0)
Posts: 2
strange problem...

I apologize if this is considered post-jacking, but I have a similar problem, and cannot yet start new threads.

I have a stock Bose system in a 97 max. Only the front left speaker works, unless I press down on the screen. If I maintain pressure on the display, all speakers work. Because of this, I assume it's a wiring problem.

I have my dash taken apart, and the wiring seems to be in order, although I admit, I know very little about car electronics. With the HU pulled out, I can still get the speakers to work by pressing down on the display, leaving the wires coming out the back untouched. Does this mean there is an internal problem in my HU? Do I need to replace it?

I would greatly appreciate any help or advice, as my car is currently pulled apart, and I don't want to put it back together until the problem is resolved. Thank you.
drepper is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2006, 10:08 AM   #9
Suspension Yoda


 
Join Date: Aug 2003
Location: Central, NJ
iTrader: (89)
Posts: 13,160
Points: 27,506, Level: 98
Points: 27,506, Level: 98 Points: 27,506, Level: 98 Points: 27,506, Level: 98
Activity: 23.5%
Activity: 23.5% Activity: 23.5% Activity: 23.5%

Quote:
Originally Posted by drepper
I apologize if this is considered post-jacking, but I have a similar problem, and cannot yet start new threads.

I have a stock Bose system in a 97 max. Only the front left speaker works, unless I press down on the screen. If I maintain pressure on the display, all speakers work. Because of this, I assume it's a wiring problem.

I have my dash taken apart, and the wiring seems to be in order, although I admit, I know very little about car electronics. With the HU pulled out, I can still get the speakers to work by pressing down on the display, leaving the wires coming out the back untouched. Does this mean there is an internal problem in my HU? Do I need to replace it?

I would greatly appreciate any help or advice, as my car is currently pulled apart, and I don't want to put it back together until the problem is resolved. Thank you.
Yes, it's an internal problem to your HU.
djfrestyl is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2006, 10:47 AM   #10
I tend to get a bit irritable

 
Pearl96Max's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Central Jersey
iTrader: (151)
Posts: 17,644
Points: 30,353, Level: 100
Points: 30,353, Level: 100 Points: 30,353, Level: 100 Points: 30,353, Level: 100
Activity: 1.2%
Activity: 1.2% Activity: 1.2% Activity: 1.2%
Send a message via AIM to Pearl96Max
Both problems listed above are typicals of the Bose audio in the Maximas. Although in somecases they have been repaired, the problem(s) usually return. Best/wisest bet is to replace.
__________________
Clifford remote start GD

My 4550 lb SUV is faster than your 14 sec VQ


DVI-9990/TMI-M990/PXI-H990
Brax Matrix MX4 ..Dynaudio Esotar 1200 X 2
Brax Matrix MX4 ..Dynaudio Esotar 110 and 430
..Dynaudio Esotar 650
Straightwire,Stealth Cables,Cascade,Clifford,

Pearl96Max is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2006, 04:56 PM   #11
Newbie - Just Registered
 
Join Date: Jun 2003
iTrader: (0)
Posts: 2
Wow, this sounds like my problem...

I have a 02 Max. The left side speaker cut out when I hit the gas. They come back when I brake. They also cut out some times when I hit a bump. Here is the wierd thing. It's only when I am playing CD's. Radio doesn't do it and when I listen to XM threw my tape player it doesn't do it. This is driving me crazy. I don't want to replace it with a after market small deck, but don't also want to waist money at a dealer getting it fixed. The ultimate solution would being getting a newer Bose HD with XM, but not sure if it would fit. I like the Bose 6 disc system, but also like listening to XM. I don't know what the hell to do. Maybe get an 07 Max. This problem is killing me. Someone help me.
editguy25 is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2006, 05:52 PM   #12
Suspension Yoda


 
Join Date: Aug 2003
Location: Central, NJ
iTrader: (89)
Posts: 13,160
Points: 27,506, Level: 98
Points: 27,506, Level: 98 Points: 27,506, Level: 98 Points: 27,506, Level: 98
Activity: 23.5%
Activity: 23.5% Activity: 23.5% Activity: 23.5%

Quote:
Originally Posted by editguy25
I have a 02 Max. The left side speaker cut out when I hit the gas. They come back when I brake. They also cut out some times when I hit a bump. Here is the wierd thing. It's only when I am playing CD's. Radio doesn't do it and when I listen to XM threw my tape player it doesn't do it. This is driving me crazy. I don't want to replace it with a after market small deck, but don't also want to waist money at a dealer getting it fixed. The ultimate solution would being getting a newer Bose HD with XM, but not sure if it would fit. I like the Bose 6 disc system, but also like listening to XM. I don't know what the hell to do. Maybe get an 07 Max. This problem is killing me. Someone help me.
Replace your HU. Seriously, you will get better sound and be rid of the Blose HU for good. And, where the eff are you going to find a "bose HU with XM"????
djfrestyl is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2006, 06:12 PM   #13
I tend to get a bit irritable

 
Pearl96Max's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Central Jersey
iTrader: (151)
Posts: 17,644
Points: 30,353, Level: 100
Points: 30,353, Level: 100 Points: 30,353, Level: 100 Points: 30,353, Level: 100
Activity: 1.2%
Activity: 1.2% Activity: 1.2% Activity: 1.2%
Send a message via AIM to Pearl96Max
Quote:
Originally Posted by djfrestyl
Replace your HU. Seriously, you will get better sound and be rid of the Blose HU for good. And, where the eff are you going to find a "bose HU with XM"????

+1

and from a 6th gen? Granted it wont fit, but it does exist...
__________________
Clifford remote start GD

My 4550 lb SUV is faster than your 14 sec VQ


DVI-9990/TMI-M990/PXI-H990
Brax Matrix MX4 ..Dynaudio Esotar 1200 X 2
Brax Matrix MX4 ..Dynaudio Esotar 110 and 430
..Dynaudio Esotar 650
Straightwire,Stealth Cables,Cascade,Clifford,

Pearl96Max is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2006, 08:40 PM   #14
Newbie - Just Registered
 
Join Date: May 2006
iTrader: (0)
Posts: 1
I too have the problem with the left channel not working [during cd playback only]. I noticed that there is a service bulletin for this problem, and when I asked my local dealer they informed me that there is a replacement program in place where for $250 they will exchange the HU for a reconditioned unit.

This sounds somewhat reasonable to me, but I just recently purchased an ipod, and I would like to connect it to my car (hard wire - no fm modulator or cass).

My question is; if I replace my HU with an aftermarket unit, is the rest of the bose system compatable? I understand that there may be a compatability issue with this setup. Anyone with any info?

It's an 02 max with bose 6cd indash no sat, no sat button.

Thanks
formulaz is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2006, 04:26 AM   #15
Suspension Yoda


 
Join Date: Aug 2003
Location: Central, NJ
iTrader: (89)
Posts: 13,160
Points: 27,506, Level: 98
Points: 27,506, Level: 98 Points: 27,506, Level: 98 Points: 27,506, Level: 98
Activity: 23.5%
Activity: 23.5% Activity: 23.5% Activity: 23.5%

Quote:
Originally Posted by formulaz
I too have the problem with the left channel not working [during cd playback only]. I noticed that there is a service bulletin for this problem, and when I asked my local dealer they informed me that there is a replacement program in place where for $250 they will exchange the HU for a reconditioned unit.

This sounds somewhat reasonable to me, but I just recently purchased an ipod, and I would like to connect it to my car (hard wire - no fm modulator or cass).

My question is; if I replace my HU with an aftermarket unit, is the rest of the bose system compatable? I understand that there may be a compatability issue with this setup. Anyone with any info?

It's an 02 max with bose 6cd indash no sat, no sat button.

Thanks
For $250 you can get better products...don't waste your money on an OEM part. I have read where you can get an auxiliary input into your Bose HU, but it involves opening it up and soldering, which I'm not sure you know how to do.

IF you get an aftermarket HU, yes, you can still retain your Bose system.

PLEASE PLEASE read the stickies. They are there for a reason.
djfrestyl is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2006, 02:28 PM   #16
Supporting Maxima.org Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: San Jose, CA
iTrader: (1)
Posts: 111

VQDriver - I would try removing your volume **** and spraying some electrical contact cleaner (get at Radio Shack) in there to see if that fixes anything first. My 97 has a twitchy volume **** and that has worked for me to get it back to normal for a while. If that works, it's a lot cheper and easier than replacing the head unit.
ManualMaxFan is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2006, 02:34 PM   #17
Supporting Maxima.org Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: San Jose, CA
iTrader: (1)
Posts: 111

formulaz - I also have an 02 MAX with the Bose system, and I am on my 4th head unit (all were replaced under warranty, which expired 7K ago). Every single one of them did the same thing you are descibing (except my right side would go out). My latest unit would return to normal if I gave it a love "tap" right about where the CD opening is. Unfortunately I gave it a love upper-cut one day and I cracked the VF display. Now everything works, but I can't tell what station I'm on or what CD is playing. I've been looking at used (removed) units on EBay, which seem to run in the $250-$350 range. I don't know why Nissan/Bose can't just make it work correctly.
ManualMaxFan is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2006, 02:34 PM
MaximaOrg
Nissan Maxima




Paid Advertisement
 
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


 




All times are GMT -7. The time now is 02:38 AM.


Maxima.org Forums Home Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Frequently Asked Questions on the Forums Search Find other members Registration is free! Support Maxima.org! Receive perks and benefits by donating to Maxima.org Questions? Comments?  Suggestions? Contact Us! Visit our Sponsors View and submit Maxima events Log Out of Maxima.org
Emails Backup