Go Back   Maxima Forums > Maxima Discussions > 4th Generation Maxima (1995-1999)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

4th Generation Maxima (1995-1999) Visit the 4th Generation forum to ask specific questions or find out more about the 4th Generation Maxima.

Welcome to Maxima.org!
Welcome to Maxima.org,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to start new topics, reply to conversations, privately message other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join Maxima.org today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 09-29-2010, 03:34 PM   #1
Senior Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Charlottesville, VA
iTrader: (0)
Posts: 158
Send a message via MSN to jasonaaronfox Send a message via Yahoo to jasonaaronfox
infiniti i30 won't start

got an acquaintance with a strange problem. Has a nice infiniti i30 that wont' start for anything. Even switched out the engine with one from a maxima and the same problem. So I'm thinking ecu??? The vehicle will crank and crank but not start. Crank sputter gasp die just don't start. Fuel pump?? Security system?? I appreciate any thoughts.

Last edited by jasonaaronfox; 09-29-2010 at 03:41 PM..
jasonaaronfox is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2010, 03:47 PM   #2
Senior Member

 
Join Date: May 2009
Location: Brooklyn, NY
iTrader: (5)
Posts: 2,412
Points: 7,366, Level: 57
Points: 7,366, Level: 57 Points: 7,366, Level: 57 Points: 7,366, Level: 57
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Quote:
Originally Posted by jasonaaronfox View Post
got an acquaintance with a strange problem. Has a nice infiniti i30 that wont' start for anything. Even switched out the engine with one from a maxima and the same problem. So I'm thinking ecu??? The vehicle will crank and crank but not start. Crank sputter gasp die just don't start. Fuel pump?? Security system?? I appreciate any thoughts.
Possibly security system. What year is it?? Also could be MAF, CKPS, ECTS, etc... You need to scan for codes and get back to us.
Trini Boom is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2010, 03:48 PM   #3
Senior Member


 
Join Date: Mar 2005
Location: middle TN
iTrader: (20)
Posts: 7,006
Points: 18,127, Level: 85
Points: 18,127, Level: 85 Points: 18,127, Level: 85 Points: 18,127, Level: 85
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
tigersharkdude tigersharkdude tigersharkdude
so do you hear the starter? When you turn the key does anything happen? Did you check the battery?
__________________
Quote:
Originally Posted by mike_747 View Post
I screwed up applying something so simple as Rain-X, so it sucks!
tigersharkdude is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2010, 04:27 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Charlottesville, VA
iTrader: (0)
Posts: 158
Send a message via MSN to jasonaaronfox Send a message via Yahoo to jasonaaronfox
Quote:
Originally Posted by Trini Boom View Post
Possibly security system. What year is it?? Also could be MAF, CKPS, ECTS, etc... You need to scan for codes and get back to us.

No codes. Like I said, he straight up switched engines with a maxima and the same problem was there so it can't be ckps or ects. MAF possibly, I will switch it with the maxima's friday and see.

As for security system that was what I was thinking, but I"m unfamiliar how to reset it.
jasonaaronfox is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2010, 04:42 PM   #5
Senior Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Charlottesville, VA
iTrader: (0)
Posts: 158
Send a message via MSN to jasonaaronfox Send a message via Yahoo to jasonaaronfox
It's a fully loaded 99. I'm thinking it's the NATS

Going to try the reset friday. Here's hoping.
jasonaaronfox is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2010, 04:48 PM   #6
Senior Member


 
Join Date: Mar 2005
Location: middle TN
iTrader: (20)
Posts: 7,006
Points: 18,127, Level: 85
Points: 18,127, Level: 85 Points: 18,127, Level: 85 Points: 18,127, Level: 85
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
tigersharkdude tigersharkdude tigersharkdude
No response to anything I asked
__________________
Quote:
Originally Posted by mike_747 View Post
I screwed up applying something so simple as Rain-X, so it sucks!
tigersharkdude is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2010, 04:51 PM   #7
Senior Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Charlottesville, VA
iTrader: (0)
Posts: 158
Send a message via MSN to jasonaaronfox Send a message via Yahoo to jasonaaronfox
That would be because I already stated that the car cranks and sputters when you turn the key. Obviously the batter is working or THAT WOULDNT HAPPEN. On top of that the entire engine was replaced which INCLUDES THE STARTER. You need to learn to read more carefully.
jasonaaronfox is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2010, 04:58 PM   #8
Senior Member


 
Join Date: Sep 2009
Location: NOR☼CAL
iTrader: (2)
Posts: 647
Points: 4,027, Level: 40
Points: 4,027, Level: 40 Points: 4,027, Level: 40 Points: 4,027, Level: 40
Activity: 3.1%
Activity: 3.1% Activity: 3.1% Activity: 3.1%
Its a loaded 99, which has a series 3 alarm system override of the fuel injection system. Get it reset and then test.
__________________
95 Maxima GLE
Performance: True CAI-Bomz Racing FSTB-Custom 2.5in-
Exhaust-WSP Y pipe-Grounding Kit-MEVI-NWP Spacers-TS ECU @ 7200 RPM
Audio: Alpine IDA-X305 MMDI and 4 Alpine speakers- 12" Kicker L3- 500W TMA amplifier
Exterior:Clear bumper lights-Removed Pinstripe-18" Muranos-Added OEM Fogs-Added OEM Spoiler-Red/Clears-20% tints-R34 Duels
Interior: Fixed Clock.
" Ya, I Mob my High School in a Maxima."
cartman854 is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2010, 05:02 PM   #9
Senior Member


 
Join Date: Mar 2005
Location: middle TN
iTrader: (20)
Posts: 7,006
Points: 18,127, Level: 85
Points: 18,127, Level: 85 Points: 18,127, Level: 85 Points: 18,127, Level: 85
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
tigersharkdude tigersharkdude tigersharkdude
Quote:
Originally Posted by jasonaaronfox View Post
That would be because I already stated that the car cranks and sputters when you turn the key. Obviously the batter is working or THAT WOULDNT HAPPEN. On top of that the entire engine was replaced which INCLUDES THE STARTER. You need to learn to read more carefully.
does it crank long enough to start, or does it crank and sound weak

Listen noob, dont call somebody out with your weak post count of 100...Seriously if you knew it all you wouldnt be posting here to ask questions
__________________
Quote:
Originally Posted by mike_747 View Post
I screwed up applying something so simple as Rain-X, so it sucks!
tigersharkdude is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2010, 05:06 PM   #10
Supporting Maxima.org Member

 
nsnrider's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chicopee, MA
iTrader: (59)
Posts: 2,758
Points: 11,195, Level: 69
Points: 11,195, Level: 69 Points: 11,195, Level: 69 Points: 11,195, Level: 69
Activity: 8.3%
Activity: 8.3% Activity: 8.3% Activity: 8.3%

Send a message via Yahoo to nsnrider
It is definitely the NATS system, you'll have to tow the vehicle to the dealership (infiniti/nissan), and have the key reprogrammed. Might as well get a duplicate at the same time, it'll be cheaper.
__________________

My 2k3 Max.

Parts for Sale 5th Gen and I35
nsnrider is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2010, 05:07 PM   #11
Senior Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Charlottesville, VA
iTrader: (0)
Posts: 158
Send a message via MSN to jasonaaronfox Send a message via Yahoo to jasonaaronfox
Quote:
Originally Posted by tigersharkdude View Post
does it crank long enough to start, or does it crank and sound weak

Listen noob, dont call somebody out with your weak post count of 100...Seriously if you knew it all you wouldnt be posting here to ask questions
I've rebuilt 2 vq30de engines but have never dealt with the 99 electrical system.


Click the image to open in full size.

Last edited by jasonaaronfox; 09-29-2010 at 05:12 PM..
jasonaaronfox is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2010, 05:09 PM   #12
Senior Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Charlottesville, VA
iTrader: (0)
Posts: 158
Send a message via MSN to jasonaaronfox Send a message via Yahoo to jasonaaronfox
Quote:
Originally Posted by nsnrider View Post
It is definitely the NATS system, you'll have to tow the vehicle to the dealership (infiniti/nissan), and have the key reprogrammed. Might as well get a duplicate at the same time, it'll be cheaper.
That's what I was thinking. He noted the security light is on and it won't start anymore when I called him a minute ago. Car also went into limp mode last time it was running. Thinking this is a mixture of electrical problems. Probably the air temp sensor, maf, and the NATS when he used the wrong key.

Does the reset routine someone mentioned in a thread here work? I read it in one of the nats threads.
jasonaaronfox is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2010, 05:12 PM   #13
Senior Member


 
Join Date: Mar 2005
Location: middle TN
iTrader: (20)
Posts: 7,006
Points: 18,127, Level: 85
Points: 18,127, Level: 85 Points: 18,127, Level: 85 Points: 18,127, Level: 85
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
tigersharkdude tigersharkdude tigersharkdude
Quote:
Originally Posted by jasonaaronfox View Post

Click the image to open in full size.
Nope, Im not the one that changed an engine while the security light is on

Im out/
__________________
Quote:
Originally Posted by mike_747 View Post
I screwed up applying something so simple as Rain-X, so it sucks!
tigersharkdude is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2010, 05:31 PM   #14
Senior Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Charlottesville, VA
iTrader: (0)
Posts: 158
Send a message via MSN to jasonaaronfox Send a message via Yahoo to jasonaaronfox
Quote:
Originally Posted by tigersharkdude View Post
Nope, Im not the one that changed an engine while the security light is on

Im out/
Wow, you prove your lack of IQ and reading comprehension skills ONCE AGAIN!!

I did not change out an engine with a security light on, the person that came to me for help did.

Good show sir, good show!!!!!!!
jasonaaronfox is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2010, 05:33 PM   #15
Senior Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Charlottesville, VA
iTrader: (0)
Posts: 158
Send a message via MSN to jasonaaronfox Send a message via Yahoo to jasonaaronfox
So, can you guys think of any problems I would run into switching the ecu out for my 95 maxima ecu until I can get a dealership reset on the infiniti ecu nats. I think the nats is in lockout mode.
jasonaaronfox is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2010, 05:54 PM   #16
Senior Member


 
Join Date: Mar 2005
Location: middle TN
iTrader: (20)
Posts: 7,006
Points: 18,127, Level: 85
Points: 18,127, Level: 85 Points: 18,127, Level: 85 Points: 18,127, Level: 85
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
tigersharkdude tigersharkdude tigersharkdude
IIRC you will need to find another ECU of the same year and same tranny type
__________________
Quote:
Originally Posted by mike_747 View Post
I screwed up applying something so simple as Rain-X, so it sucks!
tigersharkdude is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2010, 06:04 PM   #17
Supporting Maxima.org Member

 
beegeezy's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Allen, TX
iTrader: (3)
Posts: 767
Points: 7,901, Level: 59
Points: 7,901, Level: 59 Points: 7,901, Level: 59 Points: 7,901, Level: 59
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

LOL...this thread is funny. Jason, I feel bad for your friend. Switching engines for something not related to the engine must be epic fail.
__________________
No Max, no more.
beegeezy is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2010, 06:17 PM   #18
Senior Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Charlottesville, VA
iTrader: (0)
Posts: 158
Send a message via MSN to jasonaaronfox Send a message via Yahoo to jasonaaronfox
Quote:
Originally Posted by beegeezy View Post
LOL...this thread is funny. Jason, I feel bad for your friend. Switching engines for something not related to the engine must be epic fail.
He sells cars on the side so he made money off of doing it. The maxima he put the engine in sold for good money. But the new infiniti engine he put in this vehicle still wouldn't start. Epic fail. :P

gonna try pulling fuse 56 to clear security codes and try to start before taking to the stealership for a security system reset. bwaaah, stupid imobilizers
jasonaaronfox is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2010, 06:17 PM
MaximaOrg
Nissan Maxima




Paid Advertisement
 
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


 




All times are GMT -7. The time now is 11:15 AM.


Maxima.org Forums Home Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Frequently Asked Questions on the Forums Search Find other members Registration is free! Support Maxima.org! Receive perks and benefits by donating to Maxima.org Questions? Comments?  Suggestions? Contact Us! Visit our Sponsors View and submit Maxima events Log Out of Maxima.org
Emails Backup