VAIS Fix - Maxima Forums



5th Generation Maxima (2000-2003) Learn more about the 5th Generation Maxima, including the VQ30DE-K and VQ35DE engines.

VAIS Fix

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-07-2009, 07:11 PM   #1
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Location: Tolland, Connecticut
Posts: 347
VAIS Fix

I read somewhere that the VAIS is basically designed to fail and that you lose top end hp when it breaks...there's an easy fix that I read about on vqpower.com under the how-to's and wonder if anyone had tried it/noticed any difference once it was fixed?
maxdriver10 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 07:24 PM   #2
No more Maximas...
iTrader: (26)
 
pmohr's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Clinton, TN
Posts: 14,331
Have you searched?

Yes. Many people. Hell, the article was written by an orger.
pmohr is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 07:24 PM   #3
The Whistle go WOOOOO
iTrader: (8)
 
Weeble1's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Fredericksburg, Va
Posts: 1,623
NWP block off plate. Plain and simple. I did it... Feels good. Search it. There is a ton of info on here about it.
Weeble1 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 07:25 PM   #4
The Whistle go WOOOOO
iTrader: (8)
 
Weeble1's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Fredericksburg, Va
Posts: 1,623
Quote:
Originally Posted by pmohr View Post
Have you searched?

Yes. Many people. Hell, the article was written by an orger.
DAMN YOU WALKING MAXIMA! You beat me to it.
Weeble1 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 07:28 PM   #5
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Location: Tolland, Connecticut
Posts: 347
sorry lol my internet is down and am doing this from my phone so I thought I'd try and use as little data up as possible
maxdriver10 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 07:29 PM   #6
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Location: Tolland, Connecticut
Posts: 347
I have a 5.0 gen and I don't think NWP makes a VAIS blockoff plate for that model year
maxdriver10 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 07:30 PM   #7
No more Maximas...
iTrader: (26)
 
pmohr's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Clinton, TN
Posts: 14,331
Quote:
Originally Posted by maxdriver10 View Post
I have a 5.0 gen and I don't think NWP makes a VAIS blockoff plate for that model year
Indeed, it's only for the VQ35.
pmohr is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 07:32 PM   #8
The Whistle go WOOOOO
iTrader: (8)
 
Weeble1's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Fredericksburg, Va
Posts: 1,623
Quote:
Originally Posted by maxdriver10 View Post
I have a 5.0 gen and I don't think NWP makes a VAIS blockoff plate for that model year
I don't either, Same general idea but you just leave the stock plate on.
Weeble1 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 07:47 PM   #9
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Location: Tolland, Connecticut
Posts: 347
Lol but I don't think there is a stock plate?!
maxdriver10 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 07:50 PM   #10
The Whistle go WOOOOO
iTrader: (8)
 
Weeble1's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Fredericksburg, Va
Posts: 1,623
Quote:
Originally Posted by maxdriver10 View Post
Lol but I don't think there is a stock plate?!
oh, I thought there was. I thought you just take out the flapper.... ok I'll shut up now.
Weeble1 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 07:54 PM   #11
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Location: Tolland, Connecticut
Posts: 347
haha no I appreciate the responses...I haven't taken anything off yet so I'm just assuming there's no stock plate...I wish NWP made stuff for 2000-2001s...
maxdriver10 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 08:01 PM   #12
No more Maximas...
iTrader: (26)
 
pmohr's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Clinton, TN
Posts: 14,331
Quote:
Originally Posted by maxdriver10 View Post
haha no I appreciate the responses...I haven't taken anything off yet so I'm just assuming there's no stock plate...I wish NWP made stuff for 2000-2001s...
There's really nothing to make, the 00VI is a great IM as it is.

Quote:
Originally Posted by Weeble1 View Post
oh, I thought there was. I thought you just take out the flapper.... ok I'll shut up now.
The 00VI has butterfly valves in each runner, unlike the single valve in the 3.5 UIM.
pmohr is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 08:02 PM   #13
Senior Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Seattle
Posts: 319
i love the block plate this simple thing is really amazing.
phxgold is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 08:13 PM   #14
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Location: Tolland, Connecticut
Posts: 347
Quote:
Originally Posted by pmohr View Post
There's really nothing to make, the 00VI is a great IM as it is.



The 00VI has butterfly valves in each runner, unlike the single valve in the 3.5 UIM.
Sooo basically preforming the VIAS fix on my 2000 would be better than a block plate?
maxdriver10 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 08:17 PM   #15
No more Maximas...
iTrader: (26)
 
pmohr's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Clinton, TN
Posts: 14,331
Quote:
Originally Posted by maxdriver10 View Post
Sooo basically preforming the VIAS fix on my 2000 would be better than a block plate?
Comparing apples and oranges here, so neither of them is 'better' than the other.
pmohr is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 08:21 PM   #16
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Location: Tolland, Connecticut
Posts: 347
Lol okay this is more definitive...it's better to do the fix than do nothing? Will I be able to feel any change (even minimal is good). Sorry for the continued quest. I did search but didn't come up with much.
maxdriver10 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 08:21 PM   #17
The Whistle go WOOOOO
iTrader: (8)
 
Weeble1's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Fredericksburg, Va
Posts: 1,623
Quote:
Originally Posted by pmohr View Post
There's really nothing to make, the 00VI is a great IM as it is.



The 00VI has butterfly valves in each runner, unlike the single valve in the 3.5 UIM.
ooooo got ya
Weeble1 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 08:22 PM   #18
The Whistle go WOOOOO
iTrader: (8)
 
Weeble1's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Fredericksburg, Va
Posts: 1,623
Quote:
Originally Posted by phxgold View Post
i love the block plate this simple thing is really amazing.
+1, I love mine
Weeble1 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 08:24 PM   #19
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Location: Tolland, Connecticut
Posts: 347
And not to be a noob with questions but why doesn't the VIAS run all the time, why only come on after 5000k? (only 1500k to redline)
maxdriver10 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 08:32 PM   #20
It's business time.
iTrader: (26)
 
Progress's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Buffalo, NY
Posts: 3,294
Do you know you VIAS is not working?
Progress is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 08:33 PM   #21
No more Maximas...
iTrader: (26)
 
pmohr's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Clinton, TN
Posts: 14,331
Quote:
Originally Posted by maxdriver10 View Post
Lol okay this is more definitive...it's better to do the fix than do nothing? Will I be able to feel any change (even minimal is good). Sorry for the continued quest. I did search but didn't come up with much.
Seems like a very simple decision to me, either leave a part broken or return it to working order

Don't even know why you wouldn't...

Quote:
Originally Posted by maxdriver10 View Post
And not to be a noob with questions but why doesn't the VIAS run all the time, why only come on after 5000k? (only 1500k to redline)
It doesn't work that way. You need to search a lot more.
pmohr is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 08:45 PM   #22
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Location: Tolland, Connecticut
Posts: 347
Quote:
Originally Posted by pmohr View Post
Seems like a very simple decision to me, either leave a part broken or return it to working order

Don't even know why you wouldn't...



It doesn't work that way. You need to search a lot more.
I did and thats what was said in the thread so I'm assuming the thread was incorrect...and I'm not sure if it's not working or not but I don't feel as if I'm making the power I should be at certain times so was wondering if this might be one of the culprits
maxdriver10 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2009, 06:01 AM   #23
Senior Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Seattle
Posts: 319
part of the problem you are experience is the throttle regulation. have your ecu remapped so when the throttle is opened up its really opened up. it does some good to completely open up the airway but unless your have the ability to completely open up the throttle your quest for power is still being hindered by the computer as it is still trying to perform to stock parameters. The o2 sensors are constantly reading whats comming thru the exhaust. it does not know things have been changed do it makes its own adjustments accordingly to try to match the factory parameters. thats why bolt ons dont do alot unless you reset the parameters to match the mods. your bolt ons cause the computer to work against themselves in essence. Once the new parameters are set when you open up the throttle it really opens up increasing response.
phxgold is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2009, 06:22 PM   #24
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Location: Tolland, Connecticut
Posts: 347
Quote:
Originally Posted by phxgold View Post
part of the problem you are experience is the throttle regulation. have your ecu remapped so when the throttle is opened up its really opened up. it does some good to completely open up the airway but unless your have the ability to completely open up the throttle your quest for power is still being hindered by the computer as it is still trying to perform to stock parameters. The o2 sensors are constantly reading whats comming thru the exhaust. it does not know things have been changed do it makes its own adjustments accordingly to try to match the factory parameters. thats why bolt ons dont do alot unless you reset the parameters to match the mods. your bolt ons cause the computer to work against themselves in essence. Once the new parameters are set when you open up the throttle it really opens up increasing response.
Where do I have that done, and what do I tell them? To remap the ecu so that the throttle body is truly wide open?
maxdriver10 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2009, 06:24 PM   #25
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Location: Tolland, Connecticut
Posts: 347
I also plan on still checking out the VIAS...my car is 9 years old lol so there's a good chance it could not be working properly
maxdriver10 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2009, 06:24 PM   #26
No more Maximas...
iTrader: (26)
 
pmohr's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Clinton, TN
Posts: 14,331
Quote:
Originally Posted by maxdriver10 View Post
Where do I have that done, and what do I tell them? To remap the ecu so that the throttle body is truly wide open?
You don't. That issue doesn't concern you, since you don't have a DBW TB.

The previous poster must've somehow thought you had a 5.5, even though you made a thread about an 00VI fix
pmohr is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2009, 06:34 PM   #27
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Location: Tolland, Connecticut
Posts: 347
Uh DBW TB? Lol thanks for all the help and info I'm going to take it apart Friday to see if it's broken, if it is I'll fix it if not then that's even better lol oh and never mind realized DBW TB means drive by wire throttle body
maxdriver10 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2009, 08:37 PM   #28
Senior Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Seattle
Posts: 319
mybad thought it was a 5.5 guess i should listen more than I talk
phxgold is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2016 Platinum Center Console Issue? gigabyte 8th Generation Maxima (2016-) 8 01-06-2017 06:05 PM
Popping Noise During Acceleration D Mason 8th Generation Maxima (2016-) 1 06-21-2016 04:43 AM
SES light with 4 codes maxinout93 5th Generation Maxima (2000-2003) 14 10-31-2015 02:04 AM
96 Maxima electrical issues leatherneck 4th Generation Maxima (1995-1999) 1 09-30-2015 09:16 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -7. The time now is 07:17 AM.