2007 Max...P0507 issue..need some guidance - Maxima Forums

Go Back  Maxima Forums > Maxima Discussions > 6th Generation Maxima (2004-2008)
Reload this Page >

2007 Max...P0507 issue..need some guidance

6th Generation Maxima (2004-2008) Discussion of the 6th generation Maxima. Come see what others are saying.

2007 Max...P0507 issue..need some guidance

Old 12-23-2018, 08:36 PM
  #1  
Newbie - Just Registered
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 7
2007 Max...P0507 issue..need some guidance

Need some guidance on searching for all possibilities to decipher what the P0507 code means. I've checked all my vacuum lines, PVC valve as well. I do have a small leak in the air box, though. What could throw the code often?
Whtmaxz07 is offline  
Old 12-24-2018, 05:28 AM
  #2  
Senior Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Lagos, Nigeria
Posts: 669
Originally Posted by Whtmaxz07 View Post
Need some guidance on searching for all possibilities to decipher what the P0507 code means. I've checked all my vacuum lines, PVC valve as well. I do have a small leak in the air box, though. What could throw the code often?
The FSM recommends a replacement of the ECM. The throttle body driver in the ECM is probably malfunctioning. On the other hand if you've had cause to clean the valve opening of the throttle body, maybe an idle air volume relearn could bring down the rpm to specs.

Last edited by Costee; 12-24-2018 at 05:36 AM.
Costee is offline  
Old 12-24-2018, 08:41 AM
  #3  
Newbie - Just Registered
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 7
I cleaned the Throttle Body. Disassembled from the Intake manifold. Disconnected everything from the battery, both connections. Made it safe enough to know there wasnt any current flowing before I detached it from the connector and intake manifold.
I tried the relearn several times and it failed. But, I did drive the car, ran high then it went to 800 rpm...and the engine light went off.
Whtmaxz07 is offline  
Old 12-25-2018, 07:07 AM
  #4  
Senior Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Lagos, Nigeria
Posts: 669
I guess your ecm is still safe then. If the TB has not been impaired in any way it'll relearn with time.
Costee is offline  
Old 12-26-2018, 09:34 AM
  #5  
Newbie - Just Registered
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 7
I also have a plastic type rattling noise as well. The air resonator that is the final piece attached to the valve cover then to the air tube piece, may have a crack in it. Also,.the air box, where one of the snaps goes, of one of three, has broken off and I dont have a tight fit. Could that be part of the problem, too?
Whtmaxz07 is offline  
Old 12-27-2018, 03:46 AM
  #6  
Senior Member
 
Join Date: Jun 2018
Posts: 587
Originally Posted by Whtmaxz07 View Post
I also have a plastic type rattling noise as well. The air resonator that is the final piece attached to the valve cover then to the air tube piece, may have a crack in it. Also,.the air box, where one of the snaps goes, of one of three, has broken off and I dont have a tight fit. Could that be part of the problem, too?
Isn't that resonator is post MAF? If you're getting unmeasured air from anywhere, you will experience these symptoms.
User1 is online now  
Old 12-27-2018, 09:50 AM
  #7  
Newbie - Just Registered
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 7
Yes, post MAF. I kept the PCV valve that came with the valve cover and bought a OEM PVC valve from Autozone. Used the PVC that came with the valve cover.

checked all the hoses, some have been replaced. The only one that wasnt was the hose that leads from the front valve cover to the resonator but I clasped that one down.

is it possible that if I missed a bolt to tighten down, could leak air due to the amount of preasure?
Whtmaxz07 is offline  
Old 12-27-2018, 08:18 PM
  #8  
Senior Member
 
Join Date: Jun 2018
Posts: 587
Originally Posted by Whtmaxz07 View Post
Yes, post MAF. I kept the PCV valve that came with the valve cover and bought a OEM PVC valve from Autozone. Used the PVC that came with the valve cover.

checked all the hoses, some have been replaced. The only one that wasnt was the hose that leads from the front valve cover to the resonator but I clasped that one down.

is it possible that if I missed a bolt to tighten down, could leak air due to the amount of preasure?
There are only three vacuum connections; two behind the intake manifold and the connection to the resonator off the front valve cover. The two in the back are PCV and break booster, easy to check. The breather in the front is easy to check. If you have air leaking in through that reservoir then that's where your unmeasured air is coming from.
User1 is online now  
Old 12-27-2018, 08:24 PM
  #9  
Senior Member
 
Join Date: Jun 2018
Posts: 587
Retrace your steps with whatever work you did prior to this issue and that's where you'll find your problem. It's Occams's Razor. What work did you do and to address what issue prior to this code? Are there any other codes? Are your VIAS vacuum lines all connected and sound? Any EGR or EVAP problems/bad connections? Do you have the FSM for your year Maxima?
User1 is online now  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Strauss
6th Generation Maxima (2004-2008)
8
08-31-2009 12:11 AM
I30TinME
4th Generation Maxima (1995-1999)
3
11-07-2005 08:23 PM
woosh
5th Generation Maxima (2000-2003)
9
06-21-2005 12:16 PM
bennny
4th Generation Maxima (1995-1999)
3
12-18-2004 12:55 AM
serin
5th Generation Maxima (2000-2003)
23
02-25-2002 10:50 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 2007 Max...P0507 issue..need some guidance


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.