01 extended crank but, hesitant start - Maxima Forums



5th Generation Maxima (2000-2003) Learn more about the 5th Generation Maxima, including the VQ30DE-K and VQ35DE engines.

01 extended crank but, hesitant start

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-14-2018, 01:38 AM   #1  
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2013
Location: MO, greater KC Area-ish
Posts: 623
01 extended crank but, hesitant start

looks like culprits are, cam sensor, both crank sensors, possible need of additional ground traps, fuel pump and regulator.


I'm wondering if it wouldn't hurt to replace all 3 sensors and add/check grounds? any quick access easily seen spot to put a fuel pressure gauge or do i need to sit down with the FSM for awhile?


BTW alternator,starter and battery are all freshly rebuilt and upgraded.
cdoublejj is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2018, 02:38 AM   #2  
Senior Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 487
Most likely it will be the crank sensor from what I've read on here. Not experienced that myself but apparently Hitachi is the only brand to use for them. When you find where to get a good price on Hitachi or even where available please post the info.

I've looked before and had a hard time finding Hitachi. Rockauto used to ha e them but not any more as far as I know.
MichMaxFan is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2018, 03:54 AM   #3  
Bad *** Newb
iTrader: (7)
 
Child_uv_KoRn's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 4,146
free at the junkyard
Child_uv_KoRn is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2018, 04:41 AM   #4  
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2007
Location: SE PA
Posts: 4,356
i bought OEM and all 3, never looked back, been 3 years
Prophecy99 is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2018, 10:25 AM   #5  
Senior Member
 
Join Date: Apr 2016
Location: Florida
Posts: 935
Quote:
Originally Posted by cdoublejj View Post
any quick access easily seen spot to put a fuel pressure gauge or do i need to sit down with the FSM for awhile?


BTW alternator,starter and battery are all freshly rebuilt and upgraded.
Good question I was considering this I need one. Why doesnt AZ have one to rent?
https://www.ebay.com/itm/S-G-Tool-Aid-58625-11mm-Fuel-Rail-Pressure-Test-Adapter
maximatech12 is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2018, 09:16 AM   #6  
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2013
Location: MO, greater KC Area-ish
Posts: 623
Quote:
Originally Posted by Prophecy99 View Post
i bought OEM and all 3, never looked back, been 3 years
both crank sensors and the MAF or fuel pump regulator and both crank sensors or just the one?
cdoublejj is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2018, 11:24 AM   #7  
Member
 
Join Date: May 2017
Location: Hudson, NH
Posts: 174
I just went through that problem and it was the front camshaft sensor connector. I replaced the connector and sensor. Start real fast now. I have not replaced the one crank sensor yet and probably won't unless it gives me some trouble
rodent_infested_03 is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2018, 10:04 AM   #8  
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2007
Location: SE PA
Posts: 4,356
Quote:
Originally Posted by cdoublejj View Post
both crank sensors and the MAF or fuel pump regulator and both crank sensors or just the one?
just was referring to Crank Postion senors and 2 Camshaft poistion sensors
Prophecy99 is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2018, 10:35 AM   #9  
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2013
Location: MO, greater KC Area-ish
Posts: 623
anybody know what OEM brand these sensors are? shouldn't they be about $60 - $70 each?

i usually don't buy the cheaper parts but, OEM
cdoublejj is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2018, 05:36 PM   #10  
Member
 
Join Date: May 2017
Location: Hudson, NH
Posts: 174
Quote:
Originally Posted by cdoublejj View Post
anybody know what OEM brand these sensors are? shouldn't they be about $60 - $70 each?

i usually don't buy the cheaper parts but, OEM
https://maxima.org/forums/5th-generation-maxima-2000-2003/701715-who-oem-manufacturer-cam-sensors.html
rodent_infested_03 is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2018, 09:51 AM   #11  
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2013
Location: MO, greater KC Area-ish
Posts: 623
well that covers the cam sensors, still can't find the crank sensor OEM brands.

EDIT: i see mitsubishi and nissan logos!

https://www.ebay.com/itm/NISSAN-OEM-Engine-Crankshaft-Crank-Position-Sensor-CPS-2373131U11/262722886809?fits=Year%3A2001%7CModel%3AMaxima&epi d=1329941434&hash=item3d2b811c99%3Ag%3APnkAAOSwvYh a0J5m&_sacat=0&_nkw=2001+maxima+crank+sensor&_from =R40&rt=nc&_trksid=p2380057.m570.l1312.R1.TR0.TRC0 .A0.H0.X2001+maxima+crank+sens.TRS1.TSS0

anyone tried aftermarket or dorman? Also what does one do for worn out pigtails on the harness, how does one replace that? extract the pins and to uncrimp and recrimp on to new wires using the old plastic casing of the connector (that sounds janky as hell)? you can buy cam pigtails but, not crank.

Last edited by cdoublejj; 07-27-2018 at 10:14 AM.
cdoublejj is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2018, 11:55 AM   #12  
Member
 
Join Date: May 2017
Location: Hudson, NH
Posts: 174
Quote:
Originally Posted by cdoublejj View Post
well that covers the cam sensors, still can't find the crank sensor OEM brands.

EDIT: i see mitsubishi and nissan logos!

https://www.ebay.com/itm/NISSAN-OEM-...sens.TRS1.TSS0

anyone tried aftermarket or dorman? Also what does one do for worn out pigtails on the harness, how does one replace that? extract the pins and to uncrimp and recrimp on to new wires using the old plastic casing of the connector (that sounds janky as hell)? you can buy cam pigtails but, not crank.
I replaced both connectors for $20. They were not OEM but they work just fine. I used OEM camshaft sensors


rodent_infested_03 is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2018, 09:00 AM   #13  
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2013
Location: MO, greater KC Area-ish
Posts: 623
woah! where'd you get those connectors?
cdoublejj is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2018, 09:15 AM   #14  
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2013
Location: MO, greater KC Area-ish
Posts: 623
cdoublejj is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2018, 06:32 AM   #15  
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2013
Location: MO, greater KC Area-ish
Posts: 623
Holly crow both crank and cam sensors OEM will be $400 USD if not more! that's probalby as much or more than a used engine!
cdoublejj is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2018, 06:41 AM   #16  
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2007
Location: SE PA
Posts: 4,356
they are about $80 a piece, they used to be sold in a KIT for a much better price, but since 15 years has past, for some reason the parts are individual now.
Prophecy99 is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2018, 08:26 PM   #17  
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2013
Location: MO, greater KC Area-ish
Posts: 623
i was lucky to get the lower crank sensor for 75 but, the front/fly wheel side was $117 plus shipping unless you go aftermarket. That was deal compared to $170. i know the dealer would charge the same. probably still need to get cam sensors. guess i've bought the cow now! guess i'm gonna have to finally start hitting up junkyards to get LSD auto and rocker panels and wheel arches.
cdoublejj is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2018, 05:10 AM   #18  
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2007
Location: SE PA
Posts: 4,356
at least you know not to stoop to aftermarket, i just dealt with this on EVAP sensors, i should have known since I personally dealt w that on the CPS sensors too, and awe man dont remind me ! i am having trouble figureing out what to do with the rear quarters, cars vaule is so... low (on paper, not to me), on paper it seems crazy to fix to rear quaters at this point ... sigh...

i am lookin into universal fender flares and fabbing up something that way, to keep the quarters at bay...
Prophecy99 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2018, 03:49 PM   #19  
Senior Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Houston, Tx
Posts: 8,851
Quote:
Originally Posted by Prophecy99 View Post
i bought OEM and all 3, never looked back, been 3 years
Did the same and it's been about 5 yrs...No issues...Wanted to make sure that TSB regarding those three sensors didn't catch me ever again!
CMax03 is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2018, 08:04 AM   #20  
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2007
Location: SE PA
Posts: 4,356
Quote:
Originally Posted by CMax03 View Post
Did the same and it's been about 5 yrs...No issues...Wanted to make sure that TSB regarding those three sensors didn't catch me ever again!
mine was replaced on the original TSB in dec 2003 from the first owner, and in 2014 they went bad, asked for OEM got napa, came back in a year, then finally used OEM, and been good!

side note, same problem on evap PVCV aftermarket, problems entire time, once replaced with OEM, problems went away.
Prophecy99 is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2018, 08:28 PM   #21  
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2013
Location: MO, greater KC Area-ish
Posts: 623
Quote:
Originally Posted by Prophecy99 View Post
at least you know not to stoop to aftermarket, i just dealt with this on EVAP sensors, i should have known since I personally dealt w that on the CPS sensors too, and awe man dont remind me ! i am having trouble figureing out what to do with the rear quarters, cars vaule is so... low (on paper, not to me), on paper it seems crazy to fix to rear quaters at this point ... sigh...

i am lookin into universal fender flares and fabbing up something that way, to keep the quarters at bay...
well if you watch scotty kilmer or keep up with news you know things are being made to be hard to work on your self or that R134a is illegal now or will be, the new stuff requires 400 psi and a whole new evac/charge system to top off your A/C.

screw it, i guess i'll tear the thing down, do the body work and keep it stock looking and drop in double din touch screen, rear heated seats, all the goodies and a new interior and build my own "sleeper" car.

I'm just gonna need a boat load of money, time and another car to drive to work. i however have access to life, tools and experienced help.

....if the wheels don't fall off first. a number of parts i have been able to get on clearance like my all aluminum radiator. now all i need to do is figure out why the Brake and Battery lights are flicking on after driving for 10 minutes. wonder if the new alternator has regulator going out or the new belts breaking in.

Last edited by cdoublejj; 09-23-2018 at 08:33 PM.
cdoublejj is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Extended Crank then Start 2brosgixxer 4th Generation Maxima (1995-1999) 26 11-10-2012 04:25 PM
Can U tell me if she is a bit hesitant on start up please? hmr1979 6th Generation Maxima (2004-2008) 4 05-22-2008 06:55 PM
Problem: Car Hesitant to Start thisasian 5th Generation Maxima (2000-2003) 6 04-08-2008 09:45 PM
crank crank rev stall crank crank willard00 4th Generation Maxima (1995-1999) 17 12-04-2006 05:30 AM
Hesitant Morning Start APER5 4th Generation Maxima (1995-1999) 2 01-20-2003 02:30 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -7. The time now is 07:14 AM.


© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands
We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.