O2 Simulator Installation - Page 4 - Maxima Forums



5th Generation Maxima (2000-2003) Learn more about the 5th Generation Maxima, including the VQ30DE-K and VQ35DE engines.

O2 Simulator Installation

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-06-2012, 08:33 PM   #121
Senior Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: St. Charles, MO
Posts: 608
After the o2 sim install I was pulling 4 codes p0051, p0057, p0300 & p0420. I checked again a few hours later it has been just the p0051 code.

according to this the p0051 is that 1rst harness(black wire) o2 sensor, so it may just be that...
(but honestly, I have no idea[I am just going from the pulled code] and this is becoming costly)

Looks like I may have to shell out more cash for o2 sensors now...


Honestly, I wish I could just pay off a shop to pass me or DMV employee so I can just get legal plates. I am at (dim) wits end >.<

Last edited by 95VQ30; 01-06-2012 at 08:36 PM.
95VQ30 is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2012, 06:45 AM   #122
Senior Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: St. Charles, MO
Posts: 608
OK so I just got a new sensor- the bank 2 sensor 1(light blue/ 1st sensor on the passenger side).

This sensor is plugged right in the front behind the radiator & fans. Before I replace it- Is that the correct placement/o2 sensor?

It just seems odd that this is not one of the sensor harnesses hooked up to the sim and that it hooks up that close to the engine....

As always, your time and help is appreciated.
95VQ30 is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2012, 06:52 AM   #123
Banned
iTrader: (3)
 
Join Date: Nov 2006
Location: WestChester,PA.19380
Posts: 3,622
Correct o2 sensor
cjandura is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2012, 03:54 PM   #124
Newbie - Just Registered
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 1
I was getting a P0430 code, Catalyst System Efficiency Below Threshold (Bank 2), so I installed a Universal O2 simulator and now I don't get a P0430 anymore, but I do get a P0153, O2 Circuit Slow Response (Bank 2, Sensor 1). Is the ECU comparing the response time of the actual O2 sensor (Sensor 1) to the O2 simulator (Sensor 2) and that is why this code is coming up? Or is it just a coincidence that the Sensor 1 went bad at the same time this I installed the O2 simulator?
maximus58 is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2012, 09:15 PM   #125
Junior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 21
ok, so i have not been able to clear the monitors for my emissions inspection here in pa. so i have no active codes but did get the p0171 System Too Lean (Bank 1). i just got in my o2 sim and i installed it as directed here .. no change in monitor after driving to reset the monitor..

my question is to whomever knows.. my heaters monitors are ok, its the catalyst and o2 monitors.. can i hook up the sim on the sensor 1 bank 1 because i have read here that the sims are only good on the secondaries??? or can i even try to use the same dual output sim and splice in a 3rd white wire and splice it into the s1b1 o2 or will the sim crap out? or even just use the sim on the one o2 sensor that is sparking the p0171 code? i really need to get the inspection done and trying not to replace the exhaust parts. car runs great otherwise..
louied9 is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2013, 10:07 AM   #126
Newbie - Just Registered
 
Join Date: Nov 2012
Location: Massachusetts
Posts: 3
Hey every one I ready basically every thread you guys had to write and im not quiet sure why i still throwing 7 different codes! the o2 sim was a success but the resistor to the heaters were not! im throwing the dreadful p0300 now after doing the hear circuit circuit part. okay this is the way i did it! i cut the power and ground to one of the banks and i cut both white wires to add the sim signal wires in! was i not supose to cut the ground and power completely for the harness for the sim to work properly? so i had the o2 still plugged in to the harness and i was throwing the heater code so i went about buying the resistor for the heater circuit and so i cut the (pink and black) and (red and blue) wires to the resistors and the resistors to ground! and unplugged both o2's completely. was this the right approach or do i have to reconnect any thing or leave the o2 plugged in? i thought the proses with the sim and heaters is the way to go if you dont want any o2 bungs hanging around! please help my car has a rough to some what un stable idle now =[ idk know whats doing on! and i have cattman headers and y 3inch custom exhaust res no cat and vibrant muffler. i just might have to cut and extend the the o2s add a cat and 2 o2 bungs if this was the right way im doomed =[
Phu Zero17 is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2013, 10:26 AM   #127
Senior Member
iTrader: (4)
 
TunerMaxima3000's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Ontario, Canada
Posts: 5,551
all i hear is issues with O2 sims, why not just install the more reliable o2 non-fouler?
TunerMaxima3000 is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2013, 12:25 AM   #128
a.k.a. STuNtMAN
iTrader: (11)
 
JonBlz's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Br00kLyN N.Y.
Posts: 1,378
i haven't had any issues with my O2 sim and it's been on my car for like 1yr already
JonBlz is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2015, 11:46 AM   #129
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 232
Hey, I have a question, so I just ordered some OBX headers, and I was wondering how many o2 sims will I need? This is for a 2002.
IsaacFall is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2015, 02:07 PM   #130
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2013
Location: Earth
Posts: 4,211
Quote:
Originally Posted by IsaacFall View Post
Hey, I have a question, so I just ordered some OBX headers, and I was wondering how many o2 sims will I need? This is for a 2002.
You buy ONE DUL OUTPUT SIM
george__ is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2015, 03:50 PM   #131
Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 218
One dual output, or two singles. I just made another dual today, not too hard if you have basic soldering and electrical skills. Wondering if there is a market for these now.
WTF? is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2015, 09:15 PM   #132
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 232
I have no idea how they work and I can't even find where to get them let alone what they're supposed to look like. I have a friend who knows a lot about wiring and stuff like this though. So, do I have to make an o2 sim, or is there a place that I can buy them?
IsaacFall is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2015, 09:28 PM   #133
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 232
And do I also need resistors?
IsaacFall is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2015, 09:32 PM   #134
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2013
Location: Earth
Posts: 4,211
Quote:
Originally Posted by IsaacFall View Post
And do I also need resistors?
I used working (not broken) rear o2 sensors and didn't need resistors...
george__ is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2015, 07:45 PM   #135
a.k.a. STuNtMAN
iTrader: (11)
 
JonBlz's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Br00kLyN N.Y.
Posts: 1,378
Quote:
Originally Posted by IsaacFall View Post
I have no idea how they work and I can't even find where to get them let alone what they're supposed to look like. I have a friend who knows a lot about wiring and stuff like this though. So, do I have to make an o2 sim, or is there a place that I can buy them?


you only need one dual output mine been on my care for a little over 3yrs now no issues i bought mines here, here's the link

http://www.3sx.com/store/comersus_vi...?idProduct=769
JonBlz is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2015, 10:47 PM   #136
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 232
Quote:
Originally Posted by JonBlz View Post
you only need one dual output mine been on my care for a little over 3yrs now no issues i bought mines here, here's the link

http://www.3sx.com/store/comersus_vi...?idProduct=769
Which o2 sensor do you put it on though? Cause aren't there three sensors?
IsaacFall is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2015, 06:39 AM   #137
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2007
Location: SE PA
Posts: 3,929
this how to is amazing, just followed it last night on 2002 5.5 gen, no issues.

thanks puppet master and blackbird and all those who have figured this stuff out.!
Prophecy99 is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2015, 09:04 PM   #138
Junior Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: Brunswick, Maine
Posts: 24
On o2sim.com they don't specify if the "smart o2" or "universal o2" are dual outputs or not. They're out of stock anyway. Anyone know any other reputable dual output o2 sims or where I can order one online. Thanks!
zachpark17 is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2015, 07:20 AM   #139
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2007
Location: SE PA
Posts: 3,929
Quote:
Originally Posted by zachpark17 View Post
On o2sim.com they don't specify if the "smart o2" or "universal o2" are dual outputs or not. They're out of stock anyway. Anyone know any other reputable dual output o2 sims or where I can order one online. Thanks!
3sx
Prophecy99 is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2016, 04:17 PM   #140
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 351
I thought I'd post here instead of starting a new thread.

Last week I went to 3sx to buy another dual o2 sim (I'd previously bought one back in Feb.2014 after installing cattman headers ypipe & catback on my '01). They don't have them listed on their site anymore, so I emailed to see if they still carry them and were simply out of stock. A guy responded Friday and said they're no longer available. I wasn't sure what that meant (temporarily? permanently? just on their site or everywhere?), but seeing as it was the weekend I couldn't call until today.

In the meantime I did some additional google searches. I could not find o2 sims for sale anywhere. One site mentioned they are banned/illegal in the US and cannot be sold inside the US. Some said they've been banned for years.

I called 3sx today and asked them about it. Guy there said they haven't been able to sell them for "about a year and a half" and they cannot sell them anymore, said it's illegal. He also said he reached out to the guy who used to make 'em about 2 months ago and said he never heard back. He would not pass along that guys info to me.

So this sucks as I was planning to install headers & ypipe.......or at the very least gut my pre-cats (vq35). I realize another option is going the anti-fouler route, but I tried those on my '01 (like three different kinds) before buying the sim and it still threw codes. In my mind the anti-fouler is a crappy "option B"......but an option B nontheless.

So...... anyone know how to make an o2 sim for our max? I did find these links below. Ideas are similar but parts look to be slightly different. Would anyone with electrical know-how have any idea if any of these might work on a maxima?

http://www.dsmtuners.com/threads/bui...ulator.398363/

http://my.prostreetonline.com/2014/0...-02-simulator/

http://www.toyota-4runner.org/3rd-ge...ulator-$5.html

http://www.focusfanatics.com/forum/z...2-cheater.html

http://www.e46fanatics.com/forum/sho...d.php?t=844210
http://mkiv.com/techarticles/oxygen_...tor/index.html
TSelanne is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2016, 07:12 PM   #141
Newbie - Just Registered
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 1
02 simulators

Hi guys, saw this thread pop up and wanted to show you a better way than wiring in an electronic 02 simulator. This solution is very common and will work on any vehicle. Check the link here on how to resolve P0430 or P0420 OBDII trouble codes in your Nissan.

http://my.prostreetonline.com/2014/0...ht-eliminator/

Good luck!
Stockspyder is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2016, 07:19 PM   #142
Bad *** Newb
iTrader: (7)
 
Child_uv_KoRn's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 3,849
Just use defoulers. They work perfect on my spec v.
The curved ones made specifically for this purpose should work great, too, but it's going to be very obvious if you're in an ******* state.

I have three O2 sims, but I'm keeping those

Last edited by Child_uv_KoRn; 02-15-2016 at 07:22 PM.
Child_uv_KoRn is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2016, 07:49 PM   #143
Junior Member
 
Join Date: Nov 2015
Location: Lawrenceville Georgia
Posts: 95
I've used the defoulers on my GLE and it works just fine for me on gutted cats,no lights-just gas smell from tailpipe while cars on!
Sam Maxima is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2016, 09:19 AM   #144
 
Join Date: Feb 2014
Location: Mesa AZ
Posts: 17
I gutted my cats too and have had a CEL on ever since. Now I have emissions due next month and need to do something to fix the problem! I had planned on going with the O2 sims that wire into the sensor, seems like alot of guys have the best luck with them vs non foulers. But like others have posted, they are unavailable now! Has anyone tried these http://www.bigdaddiesgarage.com/straight-cel-fix.html ? Seems pretty legit. Mini cats doing the same thing as a normal size cat and sending a real signal back to the ECU. Has anyone tried these? Looks like they would be about $100 for two, but real easy to install. I might try the anti foulers first as a cheap fix, but I would rather spend $100 and be done!
LabbRat is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2016, 09:40 AM   #145
Junior Member
 
Join Date: Nov 2015
Location: Lawrenceville Georgia
Posts: 95
I'm using the non foulers and no cel passed emission as well
Sam Maxima is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
16' Maxima SL ...no factory installed HID headlights? MaxLife17 8th Generation Maxima (2016-) 26 03-17-2017 05:38 AM
NJ 1996 Maxima GLE Excalibur23 Maximas for Sale / Wanted 5 10-13-2015 04:33 PM
Rear Bumper Diffuser Falling Off Max8 8th Generation Maxima (2016-) 16 09-22-2015 02:53 PM
ae shift knob install 2kmaximel 5th Generation Maxima (2000-2003) 5 09-16-2015 03:19 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -7. The time now is 05:17 AM.